Porodično nasilje – destrukcija u ogledalu

Teritorija Rasinskog okruga sa Kruševcem, kao sedištem okruga, i pripadajućim opštinama Trstenik, Varvarin, Aleksandrovac, Brus i Ćićevac, identifikovana je u poslednjih pet godina kao visokorizična sredina u kontekstu registrovanog nasilja u porodici.

Masovno gašenje radnih mesta, porast broja nezaposlenih i pad životnog standarda, osećaj nesigurnosti usled nemogućnosti ostvarivanja finansijske i egzistencijalne sigurnosti „hranitelja“ porodice, bolesti zavisnosti, medijska promocija nasilja i nasilnih modela ponašanja samo su neki od uzroka konflikata među najbližim srodnicima i još važnije, usmerene agresije ka jednom ili više članova zajednice.

Slučajevi prijeve nasilja u Centru za socijalni rad
Slučajevi prijeve nasilja u Centru za socijalni rad

Kroz medijski projekat „Porodično nasilje – destrukcija u ogledalu“ Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac će pokušati da sagleda i analizira uzroke eskalacije porodičnog nasilja u Rasinskom okrugu i ukaže na sve negativne posledice koje ovaj društveni fenomen proizvodi.

Počeo je da me tuče pola godine nakon venčanja. Bila sam u drugom mesecu trudnoće. Tortura je trajala godinama. Udarao me je u bubrege, po stomaku, gasio mi pikavce na grudima. Pukla sam kada je jednom krvnički pretukao sina. Sa sportskom torbom i detetom pobegla sam kod dalje rođake. – priča o svojim mukama žena iz okoline Kruševca…

Već deset godina otac, koji ima 84 godine, i ja trpimo torturu mog sina koji je narkoman. Lečio se na psihijatriji, bio u Toponici, ali ništa nije pomoglo. Sve iz kuće je prodao za drogu. Maltretira nas i tuče, imam toliko rana na sebi da mi dođe da uzmem otrov i završim sa sobom! Podnosili smo prijave i policiji, sudu, Centru za socijalni rad i ko zna kome sve ne, ali niko ne reaguje – govori o torturi koju trpi M.M. iz jednog prekomoravskog sela.

Nažalost, ovakvih i sličnih, često i mnogo potresnijih priča, u Rasinskom okrugu ima na stotine. Do nadležnih institucija i javnosti najčešće dospeju onda kada je već kasno. Samo u toku 2013. i 2014. godine na ovom području ubijeno je osam žena, što je osmina svih femicida u Srbiji u tom periodu!

Specijalni pedagog Irena Zarić FOTO: CINK-S.Milenković
Specijalni pedagog Irena Zarić FOTO: CINK-S.Milenković

Republika Srbija je 2005. godine donošenjem Krivičnog zakonika propisala posebno krivično delo „Nasilje u porodici“.

Prema Porodičnom zakoniku nasilje u porodici predstavlja „ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice“.

Krivični zakonik određuje da „krivično delo nasilja u porodici vrši svako ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice“.

IZ ARHIVE: Pripadnici Policijske uprave u Kruševcu su juče lišili slobode i odredili zadržavanje  S. Z. (1994) iz okoline Kruševca, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. Osumnjičeni je poslednjih nekoliko dana fizički napadao i tukao majku i sestru. (24.01.2013.)

Nasilje u porodici uključuje različite oblike nasilja kao što su fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.

Do 2010. godine veoma su oskudni podaci o žrtvama nasilja u Centru za socijalni rad u Kruševcu. Sistem vođenja evidencije i dokumentacije nije bio adekvatno uređen, a slučajevi su se tretirali kao „poremećeni porodični odnosi“. U slučajevima zanemarivanja i zlostavljanja dece problem se definisao kao „deca bez adekvatnog porodičnog staranja“.

U 2012. godini posebno se odvaja kategorija dece,odraslih i ostarelih koji su žrtve zanemarivanja i zlostavljanja. Do 2014. godine razvijao se i usavršavao sistem vođenja evidencije.

Ko najčešće prijavljuje slučajeve Centru?
Ko najčešće prijavljuje slučajeve Centru?

Krajem 2014. godine potpisan je Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području Grada Kruševca u kome je učestvovalo 19 potpisnika. Od tada se povećava broj prijava nasilja, kao i broj neosnovanih prijava nasilja.

Podaci Centra za socijalni rad u Kruševcu pokazuju da je 2011. i 2012. godine najučestaliji oblik nasilja bilo zanemarivanje. Situacija se drastično menja 2013. godine kada je od ukupno 120 evidentiranih slučajeva nasilja najučestalije bilo fizičko nasilje, čak 59 slučajeva. Sličan trend se nastavlja 2014. godine kada je od ukupno 167 slučajeva 120 bilo fizičko nasilje i 2015. godine, 188 od ukupno 393 registrovana slučaja.

IZ ARHIVE: Službenici Policijske uprave u Kruševcu odredili su meru zadržavanja S. A. (1989) iz Kruševca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. Postoje osnovi sumnje da je S. A, sinoć, u porodičnoj kući, bejzbol palicom naneo teške telesne povrede supruzi, i pesnicom udario oca i naneo mu lake telesne povrede. (28.09.2013.)

Fizičko nasilje je najprisutnije nad odraslima i nad decom a u najvećem broju slučajeva žrtve su žene. Psihičko nasilje prisutnije je kod dece kada roditelji imaju rigidne vaspitne pristupe.

Gotovo u svim slučajevima fizičkog nasilja postoje i elementi psihičkog nasilja. – ističu u Centru za socijalni rad u Kruševcu.

Novina je pojava ekonomskog nasilja koje ranije nije bilo prepoznavano u konfliktnim situacijama.

U 2015. godini evidentirano je 14 slučajeva ekonomskog nasilja. Taj vid nasilja ranije nije prepoznavan i rezultat je svih naših akcija i nastojanja da ukažemo na različite vidove nasilja. Ekonomsko nasilje je posledica tradicionalnog načina života. Žene su vaspitavane da je normalno da muž donosi platu i raspoređuje novac. Ta kontrola ide dotle da se ženi uskraćuju sredstva ili se kontroliše potrošnja svakog dinara. Većina žena je bez primanja i zaposlenja i to stvara probleme. Ekonomsko nasilje najčešće ide uz druge vidove nasilja jer nasilnik ima potrebu da kontroliše žrtvu. – objašnjava specijalni pedagog  Irena Zarić, rukovoditelj Službe za zaštitu dece i mladih u Centru za socijalni rad.

Prema podacima Centra za socijalni rad  nasilje u porodici najčešće prijavljuju institucije, u skoro 80 % slučajeva.

Snežana Živković, sociološkinja u Centru za socijalni rad Kruševac FOTO: CINK-S.Milenković
Snežana Živković, sociološkinja u Centru za socijalni rad Kruševac FOTO: CINK-S.Milenković

U poslednje dve godine imamo najveći broj prijava iz policije. Ranije ih je bilo, ali ne u toj meri. Pre dve godine imali smo 11 prijava iz policije a prošle čak 193. Ostale javne ustanove na drugom mestu, potom slede članovi porodice pa sud. Mi smo u sedam slučajeva po službenoj dužnosti pokretali  postupak,  dok su same žrtva podnele 54 prijave. Treba napomenuti da se beleže registrovani slučajevi nasilja. Ukupno je bilo 635 prijava, ali su ostali slučajevi bili poremećeni porodični odnosi. – naglašava Snežana Živković, sociološkinja u Centru za socijalni rad u Kruševcu.

U Hitnoj pomoći kažu da često imaju pacijente koji su žrtve porodičnog nasilja.

Imali smo pacijentkinju od 35 – 36 godina kojoj je čitava strana tela bila modra, a imala je i povrede na glavi. Verovatno je bila šutirana i gažena, ali su i ona i otac uporno ponavljali da je pala niz stepenice. Uz puno ubeđivanja pristala je da ostane na odeljenju i da slučaj prijavi policiji – pričaju medicinski radnici u službi Hitne pomoći.

Nažalost, mnoge žrtve, najčešće zbog ekonomske zavisnosti, vraćaju se nasilniku.

Imali smo slučaj žene koju je muž tukao i fizički i psihički zlostavljao. Došla je sa detetom, urgentno smo je smestili u hraniteljsku porodicu dok joj ne nađemo trajniji smeštaj, a ona se posle nekoliko dana vratila nasilniku. Statistika kaže da se žrtva vraća mučitelju osam do 11 puta – priseća se Irena Zarić.

Prema podacima Osnovnog suda u Kruševcu u parničnom postupku, u postupcima za izricanje mera zaštite od nasilja u porodici, u periodu od 01.01.2010. godine do 14.10.2015. godine  u potpunosti su ili delimično  usvojena 32 tužbena  zahteva,  dok je u 37 postupaka došlo do povlačenja tužbenog zahteva.

ministarstvo-projekat2016Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content