POVODOM DANA PRAVA JAVNOSTI: Kruševac dobitnik nagrade za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama!

Grad Kruševac dobitnik je nagrade za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama za 2022. godinu!

Nagrade su dodeljene povodom Dana prava javnosti “Da zna 2022”, a u ime grada Kruševca nagradu je primio zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović.

U kategoriji republičkih organa nagrada je dodeljena Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u kategoriji pravosudnih organa Višem sudu u Novom Sadu, u kategoriji pokrajinskih organa Direkciji za robne rezerve AP Vojvodine, i za najbolji informator o radu Ministarstvu kulture i informisanja.

U kategoriji lokalnih organa javne vlasti prvi put su dobitnici dva organa lokalne samouprave-Grad Subotica i Grad Kruševac. U kategoriji najviših državnih organa nije dodeljena nagrada, kao ni posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama

Nastojali smo da na svaki zahtev građana, novinara, udruženja i organizacija, organi Grada odgovore blagovremeno i da svi tražioci ostvare zakonom utvrđeno pravo. Takođe, trudićemo se da nastavimo da budemo primer dobre prakse i da se još više angažujemo po pitanju transparentnosti rada organa”, kazao je po prijemu nagrade zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović.

Poverenik Marinović ukazao je na zabrinjavajuće mali odziv organa vlasti koji su se registrovali i objavili informator o radu na platformi koju vodi i održava Poverenik. Od procenjenih 15 000 organa vlasti registrovalo se samo 450, od kojih je tek 30 objavilo informator. On je da  16. novembra ističe zakonski rok da se objavi informator o radu na navedenoj platformi. Ukoliko do tada organi ne ispune obavezu, Poverenik će sprovesti zakonsko ovlašćenje i protiv rukovodilaca tih organa vlasti inicirati prekršajne postupke.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content