ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ: “Изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом”

0

Аутизам Европе ће ове године, под мотом „Изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом“ ,имати кампању током априла, у којој ће бити прилика да се сагледа напредак који је до сада постигнут у инклузији ове рањиве групе.

Удружење за помоћ особама са аутизмом Крушевац постоји од 2002. године и има 37 регистриваних чланова, мада се зна да их има много више од тог броја. Удружење окупља децу и особе са аутизмом, њихове родитеље, стручњаке и пријатеље, са циљем да се особама са аутизмом помогне да буду у прилици да развију свој потенцијал у највећој могућој мери и да никако не буду искључени из друштвених дешавања, већ да буду равноправни са свима.

Процењује се да у Европи живи око седам милиона особа из аутистичног спектра

Због непостојања Националног регистра особа са инвалидитетом, у Србији се не зна тачан број особа из аутистичног спектра, али са сигурношћу можемо рећи да их је неколико десетина хиљада. У Европи, аутизам је дијагностикован једној од 68 особа, што значи да у Европи тренутно живи око 7 милиона особа из аутистичног спектра. Уколико узмемо у обзир и њихове породице, можемо рећи да је преко 20 милиона Европљана на директан или индиректан начин, повезано са аутизмом“, објашњава Слађана Бисерчић, председница Удружења за помоћ особама са аутизмом Крушевац.

Утврђено је да аутизам може настати било где и да нема везе са расом, етничком и националном припадношћу, социјалном класом, али је и четири пута чешћи код дечака него код девојчица. Истраживања показују да је овај поремећај учесталији него што се мислило, те су неке процене да се јавља код једног детета на сто њих.

Аутизам представља један веома сложен поремећај, који се најчешће јавља у прве три године живота. Овај поремећај се манифестује кроз немогућност комуникације и интеракције са околином, нека ограничена, устаљена и понављајућа понашања детета. Све ово доприноси томе да дете буде изопштено из друштва. Будући да лек за аутизам још увек није пронађен, аутистично дете ће израсти у аутистичну особу, којој ће увек бити потребна туђа помоћ и нега, што представља отежавајућу околност за родитеље.

Пошто се тежи равноправности, аутистична деца имају право на образовање у основним и средњим школама, али и у школама за ученике који имају сметње у развоју. Ако је окружење погодно за аутистично дете и ако наилази на разумевање, пажњу и љубав, оно све то проживљава мање стресно и уз одговарајући приступ могуће је постићи много тога. Постоје чак и случајеви да су многе особе са аутизмом успеле да се образују за разна занимања, за шта је превасходно потребна огромна подршка друштва”, додаје Слађана Бисерчић. 

Генерална скупштина Уједињених нација је 2. април прогласила Светским даном аутизма, који се редовно обележава од 2008. године и отада је учињено много тога како би особе са тим поремећајем могле да имају што лакши и бољи живот.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

eight − seven =

Skip to content