PROTEST PROSVETARA PROTIV NASILJA: U Rasinskom okrugu 40 škola obustavilo rad

U centru Kruševca danas je održan protestni skup prosvetnih radnika zbog brojnih slučajeva nasilja u školama širom Srbije.

U Rasinskom okrugu danas nije radilo 40 škola u kojima je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, inače organizator skupa, većinski sindikat.

Prosvetni radnici Kruševca pružaju podršku ne samo koleginici iz Trstenika već dižemo glas protiv nasilja u školama. Želimo da obrazovanje dođe da prvo mesto. Zato smo danas obustavili rad u 47 gradova. Obustavili smo rad u 40 škola na području Školske uprave Kruševac. Sutra se vraćamo radu ali očekujemo reakciju nadležnih. Doterali smo cara do duvara. Više ne možemo da trpimo ni mi, ni đaci, ni roditelji. Vreme je da se ono što se kaže u predizbornim kampanjama konačno ispuni. Budućnost obrazovanja počinje danas”, kazao je Dobrivoje Marjanović, predsednik GO USPRS i nastavio.

U Rasinskom okrugu danas nije bilo nastave u 40 škola

Predlažemo adekvatrne kazne za sve počinioce bez obzira da li je reč o učenicima, nastavnicima ili roditeljima. Predlažemo da se osim papirologije koju mi vodimo, odrade konkretne stvari i da škola postane bezbednos mesto. Dvadeset godina unazad razgovaramo na tu temu i nećemo odustati od toga da nastavnici dobiju status službenih lica. Insistiramo na tome da škola ostane bezbedno mesto . Ovo što se desilo u Trsteniku samo je ogolilo ono što se dešava svakodnevno. Ohrabrilo je nastavnike i đake da pričaju o tome. Nisu rešenja papirologija, seminari i obuke. Rešenje su konkretne kazne za počinioce. Želimo da se konkretno urade stvari i da se konkretno kaže “Ovo su ljudi koji sprovode nasilje”, da se etiketiraju i da snose posledice.

Protestno skupu u Kruševcu prisustvovali su i članovi USPRS iz Tehničke škole u Trsteniku.

“U našoj školi je mali broj članova unije pa smo odlučili da se priključimo skupu u Kruševcu. Većinski sindikat je Sindikat obrazovanja Srbije tako da su oni  danas sramno odlučili  samo prvi čas da štrajkuju. Situacija u školi je napeta. Direktor je doneo odluku o isključenju, na osnovu odluke Nastavničkog veća. Čekamo poteze ostalih institucija ali se nadamo da će odluka biti ispoštovana“, kazao je LJubiša Čeperković, predsednik USPRS u trsteničkoj Tehničkoj školi.

Do danas smo bili ćutljiva i ćudljiva većina koja je trpela . Događaj u Trsteniku je otvorio Pandorinu kutiju. Ne prihvatmo i ne mirimo se sa tim da smo nevešti u rešavanju nasilnih situacija koje su, inače, decenijama unazad prisutne po školama i nikada nisu bile transparetne kao sada. Kao prosvetni radnici ne prihvatamo činjenicu da smo nemoćni pred ovim, naizgled, lakim zadatkom ali vrlo zakomplikovanim procedurama i pravilnikom za njegovom rešavanje. Ne prihvatamo da su zaposleni u školi direktno izloženi nasilju ne samo od dece i roditelja već i od nadležnih. Ne prihvatamo činjenicu da smo zanemareni od nadležnog ministarstva i upućeni na višedecenijsku borbu na ulici za svoja prava”, istakla je Zorica Jovanović, članica Gradskog odbora USPRS u Kruševcu.

Protestnom skupu na Trgu kosovskih junaka prisustvovalo je oko 200 prosvetnih radnika i građana.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content