Protest trudnica i porodilja u Beogradu

Prema pisanju Istinomera, protestna šetnja trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom održana je juče u Beogradu, pod sloganom “Mame su zakon”.

Učesnici protesta, njih oko 1.000, od Trga Nikole Pašića uputili su se ka Vladi Srbije, noseći transparente “Solidarnost”, “Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara – neka hvala”, “Novogodišnja rasveta preča od deteta”… Zatraženo je usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, zahteva da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade. Ocenjeno je da je Zakon, čija je primena počela 1. jula, “ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski”. Prethodno, porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona, među kojima je i odredba da se osnovica naknade zarade obračunava tako što se zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi podeli sa 12 umesto važećim zakonom predviđenih 18 meseci. “Otkad je ovaj zakon stupio na snagu imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose tokom porodiljskog odsustva sa posla, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće”, rekla je Macura. Kako je istaknuto, protest “nije politički obojen”. Među okupljenima bili su i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović, poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.

Kako je pisao Istinomer, novi zakon, između ostalog, predviđa da korisnik, da bi dobio roditeljski dodatak, mora da dostavi uverenja da su sva deca redovno vakcinisana i da pohađaju predškolsko ili osnovno obrazovanje. Iako ova mera ima za cilj da podstiče odgovorno roditeljstvo, ona isto tako može biti i diskriminatorska, naročito kada su u pitanju neke ranjive kategorije koje u određenom trenutku možda nisu imali pristup kvalitetnoj i kontinuiranoj zdravstvenoj zaštiti, makar to bilo i pre više godina.

Izvor: Istinomer

Foto: FoNet, Zoran Mrđa

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content