Trstenik – primer dobre prakse u strateškom planiranju

Na konferenciji održanoj 24. septembra u Trsteniku predstavljeni su nalazi evaluacije dosadašnje primene Strategije održivog razvoja opštine Trstenik. Oni govore u prilog tome da ova opština može u ovom trenutku da se smatra primerom dobre prakse u oblasti strateškog planiranja na lokalnom nivou u Srbiji.

“Više razloga imamo za tu tvrdnju” istakao je Nenad Krstić, predsednik Udruženja građana “Evrokontakt” iz Kruševca, koje je sprovelo evaluaciju, i obrazložio “Opština Trstenik ne doživljava svoj “krovni” strateški dokument samo kao neophodnost za konkurisanje kod donatora, već kao veoma upotrebljiv alat za efikasnije planiranje razvoja zajednice. Od početka izrade osnovne verzije, 2009. godine, postepeno je sazrevala svest kod rukovodstva lokalne samouprave i većine aktivnih učesnika u procesu izrade o važnosti ovog dokumenta. Već posle četiri godine primene urađena je revizija za period od 2015. do 2020. godine, koja je primetno unapredila Strategiju, koja je sada dobro povezana sa drugim opštinskim planovima i, što je posebno važno, opštinskim budžetom.”

“Evaluaciju Strategije održivog razvoja opštine Trstenik nismo radili samo da bi smo istakli Opštinu Trstenik kao primer dobre prakse, već i da bi uočili sve nedostatke u procesu strateškog planiranja i time ovaj proces u budućnosti unapredili.” kaže Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik.

Predsednik Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić je istakao važnost strateškog planiranja za razvoj opštine, posebno kada se ima u vidu koliko je u prethodnim decenijama ona bila vezana i zavisna od “Prve petoletke”. Opština Trstenik prolazi kroz težak tranzicioni period i raduje što će u narednom periodu, napokon, doći do prvih ozbiljnih investicija. One će zaposliti ljude i poboljšati sveopšti kvalitet života njenih građana. Opština Trstenik treba da se ubrzano razvija, ali ne stihijski već planski, u čemu Strategija održivog razvoja ima veliku važnost.

Trstenik
Trstenik

Danica Batoćanin iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave Trstenik je opisala put koji je prošao veći broj osoba koje su bile uključene u izradu Strategije. Njima je rad na izradi Strategije bio prvo susretanje sa strateškim planiranjem razvoja zajednice. Kancelarija za LER je ključna institucija za povezivanje strateškog i drugih dokumenata opštine i praćenje realizacije, ali je istakla veliki problem u administrativnim ograničenjima zapošljavanja koje onemogućava da ova kancelarija kadrovski ojača i stekne još veće kapacitete za strateško planiranje. Gospođa Batoćanin je istakla da je od početka primene Strategije tri puta menjana lokalna vlast, ali su sve shvatale važnost Strategije održivog razvoja i davale joj odgovarajući značaj. To je veoma pohvalno i omogućilo je efikasniju primenu predviđenih mera.

Aleksandar Marinković, jedan od najiskusnijih stručnjaka u oblasti strateškog planiranja na lokalnom nivou u Srbiji, je istakao da se kroz priču o Trsteniku može sagledati i priča o strateškom planiranju, koje sve više uzima maha u poslednjih 15 godina. Opština Trstenik je pilotirana, zajedno sa još 19 drugih opština i gradova kroz program “Exchange” koji je finansirala Evropska unija, i veoma mu je drago što je primetno vidljiv napredak u strateškom planiranju. Posebno zato što je on lično bio od samog početka uključen u izradu Strategije čija je evaluacija danas predstavljena.

“Stara vremena se neće vratiti, a za nova se treba pripremiti na odgovarajući način” istakao je Marinković, “Naša država je u aprilu dobila Zakon o planskom sistemu, koji po prvi put uredjuje ovu oblast i stvara veoma dobru osnovu za dalje napredovanje. Primena zakona počinje 27. oktobra ove godine i veoma je važno da lokalne samouprave budu upoznate sa njegovim sadržajem i blagovremeno urade sve neophodne mere da bi u potpunosti primenile sve što Zakon predviđa.”

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content