Radnici “Kruševacputa” optužuju direktorku za mobing i bahato ponašanje

Radnici “Kruševacputa” optužuju direktorku za mobing i rasipanje novca i tvrde da njihova firma ugrađuje nekvalitetan materijal u objekte čiju izgradnju finansira država.

Najstrašnije od svega je da potkradamo državu od koje živimo. U objekte čiju izgradnju finansiraju “Putevi Srbije” ugrađujemo blato i nekvalitetan materijal iz kamenoloma Mirovo, bez sertifikata. Zbog toga će putevi da propadnu za godinu dana. Šefa gradilišta koji se pobunio direktorka je smenila. – pričaju radnici i dodaju:

Firma ima dugovanja od skoro milijardu dinara, a bili smo donator sređivanja parkinga u kasarni. Put do Gašićeve crkve na Bagdali takođe je donacija “Kruševacputa”. Radili smo i asfalt u dužini od oko 300 metara u sokaku Gašića u selu Šavrane.

Prilikom otvaranja nove deonice Bruskog puta direktorka Stanković je potvrdila da se štedelo.

Stalno su se žalili kako kasnimo. Mi smo želeli da sa 260 miliona dođemo na 200 miliona i da uštedimo što više. Dobili smo jedan od najlepših bulavera i kao Kruševljanka sam veoma ponosna – rekla je tada direktorka „Kruševacputa“

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, direktorka "Kruševacputa" Zorica Stanković i Jasmina Palurović, zamenica gradonačelnika na otvaranju radova na Bruskom putu
Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, direktorka “Kruševacputa” Zorica Stanković i Jasmina Palurović, zamenica gradonačelnika na otvaranju radova na Bruskom putu

Zorica Stanković je na mesto direktora u “Kruševacputu” došla jula 2014. godine na preporuku Bratislava Gašića čija je školska drugarica. Radnici tvrde da se Stankovićeva hvali po preduzeću “Mene je doveo moj drugar ministar. On je od mene prepisivao u klupi!“.

Ona je u “Kruševacputu” radila do 2008. godine i ostavila je jako loš utisak i kao stručnjak i kao čovek. Mnogim ljudima je ostala dužna po nekoliko stotina evra, a zbog njenih grešaka izgubili smo neke poslove. Kada sam čuo da se vraća pozvao sam Gašića, koji je već bio ministar, i rekao mu da to nije dobro rešenje. On je odgovorio kratko “Videću. Javiću se!”, ali se nakon toga nikada nije javio. – priča Marjan Milojević, predsednik Sindikata u “Kruševacputu”

Da između “Kruševacputa”, Zorice Stanković i Bratislava Gašića ima “neka tajna veza” ilustruje i priča jednog od inženjera.

Prošle godine smo radili četiri trake na izlasku ka Brusu. Radilo se na visokim temperaturama, skoro 40 stepeni. Jednog dana smo dobili naređenje da moramo da ostanemo na gradilištu, jer će ministar doći da vidi kako napreduju radovi. Od 17 do 20 sati ljudi su čekali na gradilištu, bez vode i hrane, na Suncu, a Gašić je došao do kružnog toka, okrenuo se i otišao.

Pokušali su radnici “Kruševacputa” da pomoć potraže i u Gradskom odboru SNS, ali su naišli na hladan prijem.

Primio nas je predsednik kruševačkog odbora. Kada smo su izneli kakve sve problem imamo sa direktorkom rekao nam je “Znate, ja sam privatnik. Moram da državi platim porez, da uplatim porez, ali radnicima nisam dužan da dajem platu”. – pričaju ogorčeni predstavnici radnika.

Zaposleni tvrde da su svakodnevno izloženi mobingu od strane Zorice Stanković, mada je prijavu protiv direktorke podnela samo jedna službenica.

Marjan Milojević, predsednik Sindikata u "Kruševacputu" FOTO: S.Milenković
Marjan Milojević, predsednik Sindikata u “Kruševacputu” FOTO: S.Milenković

Direktorka je ženu verbalno napala pred punom salom za sastanke. Njen muž, koji takođe radi u “Kruševacputu”, krenuo je sa terena da se fizički obračuna sa Stankovićevom. Jedva sam ga ubedio da odvede ženu kod lekara. Poslali su je kod psihijatra gde je dobila gomilu lekova. Dva meseca je bila na bolovanju, zbog stresa i šoka. – priča Marjan Milojević.

Četvorica radnika su nedavno kažnjena smanjenjem plate za deset odsto, jer se nisu javili direktorki u krugu preduzeća.

“Kruševacput” je akcionarsko društvo, ali radnici kažu da ne znaju ko je vlasnik većinskog paketa. Sa osobom koja je u APR-u upisana kao vlasnik većinskog dela kapitala, i pored više pokušaja, nisu uspeli da stupe u kontakt.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovore Zorice Stanković na optužbe radnika. U preduzeću su nam kazali da je “na sastanku u Beogradu”.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content