RASPISANI IZBORI: Građani izlaze na birališta 26. aprila

Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković lokalne izbore, dok su pokrajinski raspisani dan ranije.

Gojković je pozvala građane da iskoriste svoje pravo i izađu na redovne izbore gde će, kako je rekla, imati priliku da svojim glasom u demokratskom izbornom procesu odluče o budućnosti njihovih lokalnih samouprava i o njihovom daljem razvoju.

Rokovi za pripremu i održavanje izbora počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke, a odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Oko 6.8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima.

Glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji biće roze boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biće tirkizni, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija.

Ministarstvo za državnu upravu trenutno sastavlja jedinstven birački spisak na osnovu lista koje su sastavile lokalne vlasti. Lista bi trebalo da bude završena 20 dana pred izbore i tada će se znati tačan broj birača.

Jedinstvena lista znači da će glasači moći da dobiju glasačke listiće na bilo kojem biračkom mestu u zemlji. Do 2012. godine, glasači su mogli da glasaju samo u registrovanom mestu prebivališta. Tako osoba koja se prijavila kao stanovnik beogradske opštine Vračar, nije mogla da glasa nigde drugde.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content