REŠAVANJE EKOLOŠKIH PROBLEMA: Potpisan ugovor za izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje čvrstim otpadom

Danas su u Kruševcu potpisana dva ugovora u cilju realizacije prve faze Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom.

Prvi Poseban ugovor za investicije za izgradnju Regionalnog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom sa centrom u Kruševcu potpisali su KfV – Nemačka razvojna banka, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija, Grad Kruševac i JKP Kruševac.

Potpisnici drugog Posebnog ugovora za ekspertske usluge bili su KfV , Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i ministarstvo finansija.

Po rečima Jasmine Palurović, gradonačelnice Kruševca, Grad Kruševac i ostale jedinice lokalne samouprave Rasinskog upravnog okruga učestvuju u Programu uspostavljanja integrisanog upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, a na osnovu Sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke.        

Sporazum o upravljanju komunalnim otpadom za šest lokalnih samouprava iz Rasinskog i Topličkog okruga potpisan je prošle godine u februaru. Sporazum su potpisali gradonačelnici i predsednici opština Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Blace i Ćićevac.

U okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga.

Ukupno 32 miliona evra obezbeđeno je uz podršku KfV za izgradnju objekata Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom.

Tokom pripremne faze Programa definisane su prioritetne investicione mere faze 1 koje uključuju izgradnju dela sanitarne deponije u Kruševcu, potpuno opremanje prve kasete, skladištenje i tretman procednih voda, profilisanje otpada na postojećoj deponiji u cilju stabilizacije, opremu za sakupljanje i iskorišćenje deponijskog gasa, liniju za separaciju otpada i prateću infrastrukturu u okviru granica Centra za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content