Restrikcije vode u trsteničkom kraju

U pet sela na desnoj obali Zapadne Morave u Opštini Trstenik, sa oko 2.500 stanovnika, zbog velike potrošnje vode u popodnevnim satima, na snazi su 12-časovne restrikcije.

– Bili smo prinuđeni pre nekoliko dana da uvedemo restrikcije, jer u popodnevnim satima dolazi do drastičnog povećanja potrošnje vode, što prouzrokuje pad pritiska u mreži. Voda se, uglavnom, koristi za zalivanje travnjaka i cveća. Da bi održali sistem uveli smo restrikcije od devet sati ujutro do devet uveče, svakog drugog dana. To znači da korisnici 36 sati imaju vodu, pa 12 sati nemaju. – objašnjava Goran Milutinović, direktor JKP “Počekovina”.

Iz lokalnog vodovoda snabdevaju se sela Počekovina, Gornji i Donji Ribnik, Lopaš i Kamenjača sa oko 920 priključaka od kojih su 600 aktivni.

– Parnim danima u sedmici isključujemo korisnike u Počekovini, a neparnim u Gornjem i Donjem Ribniku. Očekujemo da će se potrošnja smanjiti kada trava na travnjacima, zbog velikih vrućina, pregori. Do tada će na snazi biti režim restrikcija. – dodaje Milutinović.

U vodi iz vodovoda koji snabdeva pet sela već godinama se beleži povećana koncentracija nitrata. Trenutno se kreće između 60 i 100 mikrograma po litru, dok je gornja grancija tolerancije 50 mikrograma. U JKP “Počekovina” kažu da su se građani navikli i da ovu vodu koriste i za spremanje hrane.

S.M.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content