RODNI REFLEKTOR ZA MLADE: „Plačeš kao devojčica” – uvreda ili kompliment?

0

Inspirisana video snimkom “Like a girl” brenda Always, došla sam do zaključka da prisutnost seksizma u jeziku od malena oblikuje naše društvo.

Reklama se bazira na tome da se adolescentima postavi zadatak da “trče kao devojčica”. Oni tom prilikom trče na veoma podrugljiv način imitirajući devojčice.

Isto pitanje postavljeno je i deci koja tek ulaze u pubertet, pri čemu su oni imali sasvim drugačije viđenje ovog zadatka.

Deca su naučena da raditi nešto kao devojčica, ima negativnu konotaciju i pogrdno značenje. Neretko se fraze poput ” biješ se kao devojčica” ili ” trčiš kao devojčica” koriste kao uvrede.

Posebnu pažnju posvetila bih rečenici “plačeš kao devojčica”.

I devojčice i dečaci su biološki stvoreni sa suznim žlezdama. Plakanje nije rezervirano samo za devojčice, a može se govoriti i o ustaljenom mišljenju da dečaci ne bi trebalo da plaču. Njima se od malena govori da ne plaču i da “stisnu zube” jer su dečaci “jaki i snažni”. Stereotip o plakanju je emotivno onesposobio mnoge generacije muškaraca, jer im nije omogućio da izraze svoja osećanja. Plakanje se doživljava kao znak slabosti.

U društvu je prihvaćeno da je u redu da devojčica plače, jer je ona nežna i osetljiva. Ukoliko se neka devojčica izdvaja i ne odgovara navedenim kriterijumima, može biti prozvana i kao “muškarača”. Devojčica koja je veoma fizički aktivna, koja ume da se zauzme za sebe i koja je snažna i samostalna obično je okarakterisana kao neženstvena.

Na kraju pomenutog videa, učesnici ovog socijalnog eksperimenta navedeni su na razmišljanje. Tinejdžeri su promenili svoj prvobitni stav o pomenutoj frazi ” kao devojčica”, a dolazi se i do zaključka da se od mališana mnogo može naučiti o ovoj temi. Bitno je podizati svest o postojećim problemima, kako bi ovakvi stereotipi mogli da budu iskorenjeni.

FOTO: YouTube Screenshot

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content