ROMANI ASVIN: Kroz mentorsku podršku do upisa na fakultet 

Kako bi poboljšali obrazovni položaj Romkinja i Roma, udruženje “Romani Asvin” pokrenulo je program mentorske podrške “Podeli znanje, budi mentor”.

Programom žele da obuhvate što veći broj fakulteta u Srbiji kako bi pomogli svojim vršnjacima prilikom upisa na fakultet. 

Kako kaže jedna od inicijatorki Alma Kajtazi, prgram je namenjen pre svega onima koji upisuju fakulet, ali i studentima prve i druge godine fakulteta.  

Taj program smo pokrenuli zato što smo se i mi sami, odnosno članovi našeg udruženja našli u toj situaciji da nismo mali pomoć od nekog drugog da vidimo šta je to nama prioritet, na šta treba da obratimo pažnju prilikom učenja, zašto su nam bitne afirmativne mere, kako one mogu da nam pomognu. Tu smo prepoznali da je veoma bitno motivisati i uključiti mlade Romkinje i Rome da se prijave za ovaj program, odnosno studente treće i četvrtee godine na fakultetu, pa i one koji su završili fakultet, da  podele svoja iskustva sa upisa na fakultet”, kaže Kajtazi. 

Pokrenuli su konkurs i uspeli da dođu do broja od 10 mentora i pokriju 10 fakulteta u Republici Srbiji.

Mi imamo ukupno 10 mentora, koji imaju veoma dobre kvalifikiacije, imamo čak i bivše prodekane za nastavu. Takođe, većina mentora već ima studente, poznaju svoju ciljnu grupu na prvoj i drugoj godini fakulteta, pa i studente koji tek upisuju fakultete, tako da će verovatno imati komunikaciju sa njima i njima zapravo biti mentori”, dodaje ona. 

U prethodnih godinu dana imali su veliku kampanju “Heroji naše zajednice” gde su predstavili mlade ljude koji su akademski obrazovani, koji su prema njenim rečima, tvrdili  da je njima bio trnovit put na putu do uspeha.

Pored toga organizovali smo tri karavana informisanosti koji su bili održani onlajn zbog epidemiološke situacije. U narednom periodu planiramo još tri karavana u Kruševcu, Nišu i Aleksincu, gde zapravo želimo da pozovemo mlade da ih informišemo o afirmativnim merama, o fakultetu koji mogu da upišu, o formalnom i neformalnom obrazovanju isto vreme”, ističe Kajtazi.

Kroz svoje udruženje žele da motivišu i uključe mlade Romkinje i Rome i informišu ih o značaju neformalnog i neformalnog obrazovanja.

Kreirali smo i veb stranicu Romani Asvin na kojoj se nalazi i deo koji se naziva Edu Info Roma, i na toj stranici možete naći bukvalno sve što se tiče formalnog i neformalnog obrazovanja, sve informacije koje se tiču razmene studenata, koje se tiču neformalnog obrazovanja. Tu su razne obuke, seminari, radionice kojima možete da prisustvujete. Pored toga, mi smo sami organizovali radionice koje se tiču pisanja CV-a. Imali smo dve onlajn tribine pod nazivom ‘Romkinje pokreću svet’. Pored toga navela bih radionicu ‘Preuzmi inicijativu za svoju budućnost’ gde smo imali 40 mladih Romkinja i Roma iz cele Srbije. Na toj radionici su čak bili i profesori sa drugih fakulteta da promovišu svoje fakultete kako bi pozvali mlade da  se i oni sami uključuju u sam sistem rada i da upišu njihove fakultete”, kaže ona.

Iz udruženja navode da su dobili veliku pomoć od Nacionalne koalicije za decentralizaciju za sve što su do sada uradili. 

Uvek smo mogli da ih pitamo za sve što nam je  tom trenutku bilo nephodno. Mi smo prvenstveno osnovani kao neformalana grupa, te nismo imali dovoljno znanja i iskustva u radu, tako da nam je njihova podrška mentorstva bila od velike podrške i hvala im na tome. Pored toga donatori kao što EU za tebe i USAID su od velikog značaja jer smo zahvaljući njima uspeli da dođemo do ostvarenja našeg cilja, a to je otvaranje stranice Edu Info Roma odnosno informisanosti mladih, jer sada postoje informacije za sve njih na jednom mestu”, ističe Kajtazi. 

Neformalna grupa “Romani Asvin” nastala je pre godinu dana. Nakon velikog broja aktivnosti sa mladima, pre mesec dana formirali su svoje udruženje i najavili predstojeće karavane informisanosti. Prvi će biti 10. avgusta u Leskovcu u Domu kulture Roma, drugi  16. avgusta u Nišu, a treći u narednom periodu u Aleksincu.

FOTO: Romani Asvin

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content