Saopštenje kruševačke opozicije: “Napredno ali unazad!”

Pet opozicionih stranaka izdalo je zajedničko saopštenje povodom teške situacije u kojoj se nalazi Apotekarska ustanova.
 
“Na Vidovdan 2013. godine direktor Zdravstvene ustanove Apoteka Kruševac, Miloš Obradović, iz ruku tadašnjeg gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića, primio je Plaketu Grada Kruševca “za uspešno poslovanje i doprinos primarnoj zdravstvenoj zaštiti na teritoriji Grada Kruševca i Rasinskog okruga”
 
Uručenju plakete prisustvovao je i Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije u svojstvu dobitnika Vidovdanske nagrade, najvećeg priznanja Grada Kruševca, koji je tom prilikom direktoru Obradoviću čestitao na Plaketi. Činom dodele društvenog priznanja nova gradska vlast pokazala je da je za vreme od stupanja na vlast prepoznala poslovne rezultate i društvenu odgovornost Apotekarske ustanove.
 
Kao takva, sa istim rukovodstvom, Apotekarska ustanova uspešno je poslovala sve do 2015. godine o čemu svedoče usvajanja pozitivnih finansijskih izveštaja od strane Skupštine Grada. Od te godine Skupština grada je nastavila sa usvajanjem finansijskih izveštaja Apotekarske ustanove, ali sa velikim gubicima.
 
Za sve to vreme rukovodstvo Ustanove i sindikat zaposlenih upućivali su zahteve gradskoj i republičkoj vlasti za pomoć u rešavanju problema u poslovanju, ali i pored brojnih zajedničkih sastanaka pomoći nije bilo. Gubici su se gomilali, a rešenja nije bilo ni na vidiku.
 
Kada su problemi u Ustanovi narasli do te mere da se nisu mogli ignorisati u njihovo rešavanje uključio se Bratislav Gašić, u to vreme član Predsedništva Srpske napredne stranke. Gašić je zaposlenima u punoj sali Doma sindikata, 8. aprila ove godine, rekao “da je rešavanje problema zaposlenih u Apotekama Kruševac , trenutno prioritet Grada Kruševca.
 
Obratimo pažnju! Nije prioritet Grada Kruševca rešavanje problema Apotekarske ustanove, već rešavanje problema zaposlenih u njoj! Samo dvadeset dana posle tog skupa uhapšen je Miloš Obradović, direktor Apotekarske ustanove zbog “postojanja osnova sumnje da je tu ustanovu oštetio za više od 11 miliona dinara, a budžet Republike Srbije za oko 2 miliona dinara.
 
Nakon toga, takoreći ekspresno, 2. maja 2017. godine zakazan je novi skup sa zaposlenima kojima se ponovo obratio Bratislav Gašić rekavši da je nesavesno poslovanje doprinelo stanju u Ustanovi i opet naglasio da je rešavanje problema zaposlenih u Apotekama Kruševac, trenutno prioritet Grada Kruševca i da radnici treba da izaberu novog direktora, ali nestranačku ličnost koja će sačiniti program oporavka Ustanove.
 
Obratimo pažnju ponovo! Nestranačka ličnost u gradu Srpske napredne stranke u kome i čistači ulica moraju biti članovi naprednjaka. Znači, neko će zvanično “sahraniti” Ustanovu, ali da to ne bude naprednjak.
 
Tog dana sudbina Apotekarske ustanove bila je zapečaćena. Država je identifikovala i uhapsila “krivca“, te radnici ne moraju “da biju glavu“ ko je upropastio Ustanovu i sve njih. Oni će od građana Kruševca preko budžeta Grada, dobiti otpremnine i “šut kartu”.
 
Budžet Grada će dobiti “miraz“, trenutni dug od 330.000,000 miliona dinara, koji raste i koji će opet platiti građani Kruševca i pride 200 nezaposlenih .
 
A “krivac” ? On je ubrzo posle hapšenja pušten da se brani sa slobode sa velikim izgledima da se odbrani. Novi direktor, nestranačka ličnost, biće “nesposoban” da ustanovu održi u životu. I vuk sit, i ovce na broju i građani neće imati pojma o čemu se radi.
 
Ovo genijalno rešenje će, verovali ili ne, biti primenjeno i na ostale ustanove i javna preduzeća u Gradu. Neka se pripremi Veterinarska stanica Kruševac.
 
U očajničkom pokušaju da animira građane Kruševca i spreči nameru gradske vlasti da uništi Apotekarsku ustanovu, predsednik sindikata zaposlenih Marko Miljković je 24.11. ove godine u belom mantilu došao na sednicu gradske skupštine. Bio je bukvalno izbačen od strane obezbeđenja. Zašto? Sednica nije bila proglašena zatvorenom. Miljković nije pravio nered i ometao rad. Ne, ništa od toga. Miljkovića su sprečili u časnoj nameri da pokuša da spase svoju ustanovu i zaposlene u njoj. Hrabri i časni kruševački Don Kihot zbog toga zaslužuje poštovanje i ostaće upamćen po svom hrabrom činu, na sramotu odbornika Skupštine koji na izbacivanje Miljkovića “nisu ni zinuli“.
 
Kruševljani! Ne treba mnogo pameti da se zaključi da je Apotekarska ustanova namerno, od strane gradske i republičke vlasti “puštena niz vodu”. Grad i sada ima finansijski kapacitet da kao osnivač namiri dugove ustanove. Ali, neće. Cilj je da se javni resursi Grada uvedu u što veći gubitak, a onda da se ili perfidno (kao Apotekarska) likvidiraju ili da se prodaju privatnicima. A privatnici nemaju obavezu da brinu o interesima građana.
 
Dokaz za to je da su usred agonije Apotekarske ustanove privatnici već “uskočili” sa svojim apotekama u gradu, ali da ni jedan nije otvorio apoteku u Velikim Kupcima, Zalogovcu, Stepošu, Konjuhu, Jasici… u kojima je Apotekarska ustanova već zatvorila svoje apoteke. I neće, jer nema ekonomski interes. Građani iz ovih mesta moraće po lek u grad i prevoz će ih koštati taman, a možda i više nego lek.
 
Preko 50% tih i ostalih građana Grada Kruševca glasalo je za vlast Srpske napredne stranke, jer im je ona obećala da će brinuti o njihovim interesima. Svi oni, ako stvarno žele, iz dana u dan mogu da se uvere da su prevareni. Na primeru Apotekarske ustanove to je najvidljivije. Od Plakete za “uspešno poslovanje i doprinos primarnoj zdravstvenoj zaštiti na teritoriji Grada Kruševca i Rasinskog okruga” do tihe likvidacije jedne od vitalnih gradskih ustanova. Sve pod istom vlašću.
 
Napredno, ali unazad.
 
Kruševačka opozicija podržaće sve legalne aktivnosti zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi u cilju opstanka ustanove a u interesu svih građana Kruševca.”
 
Demokratska stranka Srbije Kruševac
Srpski pokret Dveri Kruševac
Levica Srbije Kruševac
Dosta je bilo Kruševac
Narodna stranka Kruševac

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content