СЕМИНАР У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Заштита културних добара у ванредним ситуацијама

У Народном музеју Крушевац данас је одржан семинар о заштити културних добара у ванредним ситуацијама, у оквиру пројекта „СОС Херитиџ“ који финансира Европска унија.

Семинар је, пре свих, посвећем сектору за ванредне ситуације и стручној јавности. Имамо три презентације. Прва презентација се односи на сам пројекат и улогу Народног музеја у њему. Друга презентација се односи на ризике који прете културним добрима услед климатских промена а трећа презентација се односи на улогу сектора за ванредне ситуације у заштити културних добара“, објаснио је Никола Пантелић, директор Народног музеја Крушевац.  

Народни музеј Крушевац је, као једина организација ван ЕУ, партнер организацијама из Италије, Аустрије (Универзитет Кремс)  и Румуније (Трансилванија Фонд).

Циљ пројекта је подизање свести јавности о неопходности бољег очувања културног наслеђа. Један од циљева је развој апликације која ће омогућити стручном особљу да уочи које су опасности по културно наслеђе и како то унапредити“, додао је Пантелић.

Пројекат „СОС Херитиџ“ траје две године а завршава се крајем октобра 2024. године. Свој део активности Народни музеј Крушевац завршава у уторак, 30. априла, отварањем прве дигиталне изложбе експоната која ће бити бесплатна у наредних шест месеци.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content