SKUPŠTINA OPŠTINE VARVARIN: Doneta odluka o mreži škola

0

Na vanrednoj sednici Skupštine opštine Varvarin donete su Odluke o mreži škola na teritoriji opštine Varvarin.

Donošenjem novog Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja predviđeno je da se uradi nova mreža škola.

Uredba je doneta u martu mesecu 2018. godine i mi smo imali rok od godinu dana da donesemo Odluku koju bi poslali Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na davanje saglasnosti. Međutim, iz Školske uprave smo dobili obavezu da 31. januara dostavimo tu Odluku kako bi se sve uradilo na vreme i iz tog razloga smo sednicu, u dogovoru sa predsednicima odborničkih klubova i vladajuće koalicije i opozicije u SO Varvarin, dogovorili da sednicu održimo na ovaj način”, ističe Dragoljub Stanojević, predsednik Skupštine opštine Varvarin.

Skupština opštine Varvarin ovom Odlukom predlaže da na teritoriji opštine Varvarin nastave da rade sve osnovne škole koje i danas postoje – OŠ “Jovan Kursula” u Varvarinu, OŠ “Dragi Makić” u Bošnjanu, OŠ “Mirko Tomić” u Obrežu, OŠ “Sveti Sava” u Bačini i OŠ “Heroj Mirko Tomić” u Donjem Krčinu, sa svim izdvojenim odeljenjima koja i danas postoje.

Predsednik lokalnog parlamenta naglašava da lokalna samouprava opravdanost ovakvog predloga nalazi i u kriterijumima koji su propisani, a u kojima se navodi da škola može biti samostalna u koliko na rastojanju manjem od dva kilometra nema druge osnovne javne škole.

Nijedna naša škola se ne nalazi na manjem odstojanju od 6-7 kilometra i iz tih razloga smo mi dali ovakav predlog. Nadamo se da će ministarstvo uvažiti naše razloge. Svesni smo, i to smo napisali i u elaboratu, da kad neko mesto ostane bez škole polako ostaje i bez stanovnika i polako dolazi do gašenja tih sela. Nadamo se da će ministarstvo prihvatiti naš predlog i da će sve škole ostati da rade na zadovoljstvo svih naših učenika i njihovih roditelja”, dodaje Dragoljub Stanojević.

Svake godine broj učenika u školama na teritoriji Opštine Varvarin se smanjuje za oko 50 đaka.

Kada je u pitanju Predškolska ustanova “Naša radost”, Stanojević ističe da opština Varvarin ima mogućnost da ima samo jednu predškolsku ustanovu sa sedištem u Varvarinu.

Izvor: Temnić-Info

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content