Za deset godina nestalo 500 osnovaca!

U poslednjih deset godina pet osnovnih škola u varvarinskoj opštini “izgubilo je”, zbog pada nataliteta i iseljavanja, skoro 500 učenika.

Osnovna škola „Dragi Makić“ u Bošnjanu sada ima 145 učenika. Pre pet godina imali je 180, a pre deset oko 190 učenika.

Andrija Živadinović, direktor OŠ "Dragi Makić"
Andrija Živadinović, direktor OŠ “Dragi Makić” u Bošnjanu

Ove godine upisano je 18 prvaka, a sledeće godine očekujemo 25 prvaka. Prethodnih godina, desetak godina unazad, se upisivalo između 15 i 20 prvaka. U ovoj godini imamo povećanje od deset učenika. Kako bismo zadržali i privukli đake u našu školu radimo na poboljšanju infrastrukture i na poboljšanju uslova za boravak dece u školi“, objašnjava direktor OŠ „Dragi Makić“ Andrija Živadinović, dodajući da je smanjenje broja đaka rezultat odlazaka u inostranstvo i preseljenja Bošnjanaca u gradske sredine.

Situacija je loša što se tiče brojnog stanja dece, ali se nadamo da će se popraviti u budućem periodu. Nastavnici koji nemaju punu normu časova raspoređuju se na druge poslove ili dopunjavaju normu u drugim školama“, napominje Živadinović.

Smanjenje broja učenika u Bošnjanu posledica je smanjenja broja stanovnika u ovom bogatom pomoravskom selu. Sa 2.459 žitelja, koliko je imalo 1971. godine, Bošnjane je spalo na manje od 1.700 stanovnika.

Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Bačini, koja ima tri isturena odeljenja u Cernici, Orašju i Izbenici, trenutno pohađa 221 učenik. Pre 14 godina ova škola je imala 340 đaka.

Za poslednjih deset godina broj osnovaca u Opštini Varvarin smanjen je za skoro 500 đaka FOTO: S. Milenković
Za poslednjih deset godina broj osnovaca u Opštini Varvarin smanjen je za skoro 500 đaka FOTO: S. Milenković

Najveći pad broja đaka bio je između 2002. i 2010. godine. Ove godine je upisano 23 prvaka, kao i u prethodne 3 – 4 godine, ali ove godine izlazi 42 „osmaka“, što znači da ćemo u narednoj školskoj godini imati 19 učenika manje. Trenutno imamo 30 „sedmaka“, što znači da će za dve godine biti manje oko 30 učenika“, ističe direktor škole Miroslav Matić.

U Bačini očekuju dalji pad broja učenika koji je uslovljen padom nataliteta. Mali broj dece se seli u Varvarin, 2 – 3 đaka godišnje, i to uglavnom zato što se roditelji sele ili se zapošljavaju u Varvarinu, pa decu upisuju u varvarinsku školu jer im je tako lakše.

Škola ima stručni kadar i organizuje dopunsku i dodatnu nastavu iz gotovo svih predmeta, tako da smo na takmičenjima veoma uspešni. Ove godine imamo dva đaka koja idu na republičko takmičenje iz geografije i jednog koji ide na republičko takmičenje iz engleskog. Na taj način se borimo da deca ne odlaze u druge škole. Do sada je problem smanjenje norme nastavnika rešavan sa radom tih nastavnika u drugim školama. Međutim, od sledeće godine to će biti teško rešiv problem, jer ćemo imati jedno odeljenje petog razreda manje“, dodaje Miroslav Matić, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Bačini.

Osnovna škola "Jovan Kursula" u Varvarinu nekada je imala više od 1.000 đaka
Osnovna škola “Jovan Kursula” u Varvarinu nekada je imala više od 1.000 đaka

Osnovna škola „Jovan Kursula“ u Varvarinu u ovoj školskoj godini ima 469 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Pre deset godina je imala 650, a davne 1977. godine čak 1.100 učenika!

Ove godine 59 prvaka završava razred i očekujemo da će ih u narednoj školskoj godini biti isto toliko. U poslednje dve – tri godine broj učenika je stabilan. Koliko izlazi završetkom osmog razreda, toliko ih dolazi upisivanjem u prvi razred. Najmanji broj učenika je u sadašnjem trećem i četvrtom razredu, ukupno po trideset učenika. Mali broj učenika tih godišta je u čitavoj Srbiji. Jednostavno, tih godina rode su obilazile Srbiju“, priča Dobrosav Dolić, dirktor OŠ „Jovan Kursula“ u Varvarinu.

varvarin2016-ig03
Đaka je sve manje i manje…

I u ovoj školi veliku pažnju posvećuju dodatnoj, dopunskoj i fakultativnoj nastavi i trude se da malobrojnim učenicima obezbede što kvalitetnije obrazovanje. Ove godine predstavnici OŠ „Jovan Kursula“ su osvojili drugo mesto na republičkom takmičenu iz fizike, a imaju svoje predstavnike i na Književnoj olimpijadi za sedmi i osmi razred, na republičkom takmičenju recitatora, kao i jednog takmičara u plivanju.

Osipanje broja đaka je, pre svega, rezultata odlaska mladih na školovanje u druge gradove. Oni se po završetku školovanja ne vraćaju u Varvarin, već ostaju u univerzitetskim gradovima ili odlaze u inostranstvo gde formiraju svoje porodice. Padom broja stanovnika pada i prirodni priraštaj. Naša škola je jedna od retkih koja se može pohvaliti da unazad dve – tri godine nemamo opadajuću brojku đaka. Samim tim nemamo ni problem sa nastavničkim fondom časova niti tehnoloških viškova“, zaključuje Dolić.

Varvarin2016

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content