Za deset godina nestalo 500 osnovaca!

0

U poslednjih deset godina pet osnovnih škola u varvarinskoj opštini “izgubilo je”, zbog pada nataliteta i iseljavanja, skoro 500 učenika.

Osnovna škola „Dragi Makić“ u Bošnjanu sada ima 145 učenika. Pre pet godina imali je 180, a pre deset oko 190 učenika.

Andrija Živadinović, direktor OŠ "Dragi Makić"
Andrija Živadinović, direktor OŠ “Dragi Makić” u Bošnjanu

Ove godine upisano je 18 prvaka, a sledeće godine očekujemo 25 prvaka. Prethodnih godina, desetak godina unazad, se upisivalo između 15 i 20 prvaka. U ovoj godini imamo povećanje od deset učenika. Kako bismo zadržali i privukli đake u našu školu radimo na poboljšanju infrastrukture i na poboljšanju uslova za boravak dece u školi“, objašnjava direktor OŠ „Dragi Makić“ Andrija Živadinović, dodajući da je smanjenje broja đaka rezultat odlazaka u inostranstvo i preseljenja Bošnjanaca u gradske sredine.

Situacija je loša što se tiče brojnog stanja dece, ali se nadamo da će se popraviti u budućem periodu. Nastavnici koji nemaju punu normu časova raspoređuju se na druge poslove ili dopunjavaju normu u drugim školama“, napominje Živadinović.

Smanjenje broja učenika u Bošnjanu posledica je smanjenja broja stanovnika u ovom bogatom pomoravskom selu. Sa 2.459 žitelja, koliko je imalo 1971. godine, Bošnjane je spalo na manje od 1.700 stanovnika.

Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Bačini, koja ima tri isturena odeljenja u Cernici, Orašju i Izbenici, trenutno pohađa 221 učenik. Pre 14 godina ova škola je imala 340 đaka.

Za poslednjih deset godina broj osnovaca u Opštini Varvarin smanjen je za skoro 500 đaka FOTO: S. Milenković
Za poslednjih deset godina broj osnovaca u Opštini Varvarin smanjen je za skoro 500 đaka FOTO: S. Milenković

Najveći pad broja đaka bio je između 2002. i 2010. godine. Ove godine je upisano 23 prvaka, kao i u prethodne 3 – 4 godine, ali ove godine izlazi 42 „osmaka“, što znači da ćemo u narednoj školskoj godini imati 19 učenika manje. Trenutno imamo 30 „sedmaka“, što znači da će za dve godine biti manje oko 30 učenika“, ističe direktor škole Miroslav Matić.

U Bačini očekuju dalji pad broja učenika koji je uslovljen padom nataliteta. Mali broj dece se seli u Varvarin, 2 – 3 đaka godišnje, i to uglavnom zato što se roditelji sele ili se zapošljavaju u Varvarinu, pa decu upisuju u varvarinsku školu jer im je tako lakše.

Škola ima stručni kadar i organizuje dopunsku i dodatnu nastavu iz gotovo svih predmeta, tako da smo na takmičenjima veoma uspešni. Ove godine imamo dva đaka koja idu na republičko takmičenje iz geografije i jednog koji ide na republičko takmičenje iz engleskog. Na taj način se borimo da deca ne odlaze u druge škole. Do sada je problem smanjenje norme nastavnika rešavan sa radom tih nastavnika u drugim školama. Međutim, od sledeće godine to će biti teško rešiv problem, jer ćemo imati jedno odeljenje petog razreda manje“, dodaje Miroslav Matić, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Bačini.

Osnovna škola "Jovan Kursula" u Varvarinu nekada je imala više od 1.000 đaka
Osnovna škola “Jovan Kursula” u Varvarinu nekada je imala više od 1.000 đaka

Osnovna škola „Jovan Kursula“ u Varvarinu u ovoj školskoj godini ima 469 učenika raspoređenih u 24 odeljenja. Pre deset godina je imala 650, a davne 1977. godine čak 1.100 učenika!

Ove godine 59 prvaka završava razred i očekujemo da će ih u narednoj školskoj godini biti isto toliko. U poslednje dve – tri godine broj učenika je stabilan. Koliko izlazi završetkom osmog razreda, toliko ih dolazi upisivanjem u prvi razred. Najmanji broj učenika je u sadašnjem trećem i četvrtom razredu, ukupno po trideset učenika. Mali broj učenika tih godišta je u čitavoj Srbiji. Jednostavno, tih godina rode su obilazile Srbiju“, priča Dobrosav Dolić, dirktor OŠ „Jovan Kursula“ u Varvarinu.

varvarin2016-ig03
Đaka je sve manje i manje…

I u ovoj školi veliku pažnju posvećuju dodatnoj, dopunskoj i fakultativnoj nastavi i trude se da malobrojnim učenicima obezbede što kvalitetnije obrazovanje. Ove godine predstavnici OŠ „Jovan Kursula“ su osvojili drugo mesto na republičkom takmičenu iz fizike, a imaju svoje predstavnike i na Književnoj olimpijadi za sedmi i osmi razred, na republičkom takmičenju recitatora, kao i jednog takmičara u plivanju.

Osipanje broja đaka je, pre svega, rezultata odlaska mladih na školovanje u druge gradove. Oni se po završetku školovanja ne vraćaju u Varvarin, već ostaju u univerzitetskim gradovima ili odlaze u inostranstvo gde formiraju svoje porodice. Padom broja stanovnika pada i prirodni priraštaj. Naša škola je jedna od retkih koja se može pohvaliti da unazad dve – tri godine nemamo opadajuću brojku đaka. Samim tim nemamo ni problem sa nastavničkim fondom časova niti tehnoloških viškova“, zaključuje Dolić.

Varvarin2016

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

three + 4 =

Skip to content