SOS TELEFON: Za šest meseci 34 žene prijavile nasilje!

U prvih šest meseci 2022. godine na SOS telefon Udruženja žena Peščanik javile su se 34 žene, navodi se u periodičnom izveštaju ove organizacije.

Po prvi se javilo 28 žena dok je šest žena ranije već koristilo usluge SOS telefona

Ukupno je obavljeno 57 poziva a pravna pomoć je obezbeđena za 17 korisnica.

Najveći broj korisnica, 11, prijavio je psihičko nasilje, 10 kombinaciju fizičkog, psihičkog i ekonomskog nasilja i 4  korisnice psihičko i ekonomsko nasilje.

U najvećem broju slučajeva, 25 ili 40%, nasilnik je bio suprug. Bivši suprug počinio je nasilje u 10 slučajeva (8%), kao i vanbračni partner. Među nasilnicima su i bivši partneri – 2 (3%), srodnici – 16 (26%).         

 Prema izjavama korisnica, 15 prijava za nasilje (u verobalnoj i / ili pisanoj formi) podneto je Centru za socijalni rad (CSR), 12 policijskoj upravi, 6 osnovnom javnom tužilaštvu i 3 zdravstvenoj službi.

Dve korisnice su izrazile nezadovoljstvo radom CSR, jedna radom CSR i policije i jedna radom Osnovnog javnog tužilaštva. U dogovoru sa korisnicama, konsultantkinje SOS telefona imale su kontakte sa institucijama u vezi sa njihovim slučajevima.

Po mestu prebivališta: 13 je kazalo da živi na selu, 16 da su iz Kruševca, dok je 6 korisnica navelo da je iz nekog drugog grada u Rasinskom okrugu.

 Broj korisnica po starosnim kategorijama, približno je isti i kreće se od 2 žene, koje imaju manje od 25 godina do 6, koje pripadaju starosnoj grupi od 45 do 55 godina.

Tokom prve polovine 2022. godine , šest žena je dobilo pomoć UŽ Peščanik u vidu higijenskih paketa, kupovine osnovnih životnih namirnica, polovne garderobe, plaćenih putnih troškova za dolazak na konsultacije. Pomoć je obezbeđena zahvaljujući podršci donatora i individualnim novčanim donacijama organizaciji.

U 2022. godini, sredstva za rad SOS telefona, obezbedila je OAK Fondacija.

 

 

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content