SRBIJA NA NOGAMA: Protesti “Jedan od pet miliona” održani u više gradova Srbije

Protesti “Jedan od pet miliona” održani su sinoć u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Šapcu i Zaječaru.

Protest u Novom Sadu počeo je ispred Srpskog narodnog pozorišta, nakon čega je više hiljada građana krenulo u protestnu šetnju ulicama Novog Sada. Incidenata nije bilo, a na samom početku se u blizini okupila i grupa ekstremnih desničara i navijača sa fantomkama i turbačkim orkestrom koji je svirao nacionalističke pesme, kako bi ometale govore nestranačkih ličnosti.

Učesnici protesta nosili su zastave Srbije, Vojvodine, Katalonije, kao i srpske zastave sa mapom Kosova, ali i transparente “Vojvodina Vojvođanima”, “Ovo nije Rusija”…

Glumac i jedan od organizatora protesta u Beogradu Branislav Trifunović, poručio je da su protesti okupili i one ljude koji su “desno i one koji su levo”, zbog budućnosti Srbije.

“Molim vas, ne osvrćite se na to ko je pored vas. Imamo mnogo važniji i veći cilj ispred nas, a to je da nam deca i ljudi ostaju ovde, da ponosno hodaju gradovima Srbije, jer ovo je divna zemlja, samo što su nam je uzeli kreteni, lopovi i manijaci”, poručio je Trifunović.

Drugi po redu protest “Stop teroru za Niš bez straha #1od5miliona” u organizaciji Pokreta mladih “Za Niš bez straha” održan je sinoć na Trgu kralja Milana, a pored devet zahteva iznetih na prvom protestnom skupu pridodat je još jedan – da se ispitaju kriminalne radnje u “Gorici”, gradskom preduzeću za pogrebne usluge.

Novinar Srđan Škoro rekao je okupljenima da se protesti ove nedelje organizuju u 14, a naredne nedelje u više od 20 mesta.

U Čačku je više od hiljadu građana učestvovalo na prvom protestu “Jedan od pet miliona”, koji su organizovali čačanski studenti koji studiraju u Beogradu.

Protestno okupljanje i šetnja građana u Šapcu održani su bez stranačkih obeležja, ali uz pištaljke i parolu “Zar je moralo ponovo”.

Okupljenima su se kratko obratili predstavnici građana sa porukom “Vučiću shvati, nećemo stati” i ovogodišnji predsednik Čivijaške republike Predrag Koraksić Koraks.

Takođe, i više stotina Zaječaraca sinoć je učestvovalo u protestnoj šetnji, a osnovni zahtev učesnika je da se povuku sa vlasti svi koji su od 2004. godine do danas učestvovali u vođenju grada i javnih preduzeća i “napravili dug od preko dve milijarde dinara”.

Drugi zahtev je da svi koji sada predstavljaju opoziciju aktuelnoj vlasti u gradu moraju hitno da izađu iz gradske Skupštine i bojkotuju rad lokalnog parlamenta.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu zatražili su sastanak sa generalnim direktorom RTS Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem danas u 19.30 u zgradi javnog servisa.

“Organizatori protesta javno zahtevaju da u 19.30 budu u svojim kancelarijama i prime delegaciju protesta. Obaveštavamo ih da će svi učesnici protesta ishod sastanka sačekati ispred zgrade RTS”, navedeno je u saopštenju organizatora protesta.

FOTO: MoravaInfo- Negovan Vidiner 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content