Sv. Trifun u Župi

Tradicionalna slava vinogradara i vinara, Sv. Trifun, i ove godine je proslavljana svuda gde se gaji loza i proizvodi vino. Tako je bilo i u Župi. Osim onog protokolarnog dela u organizaciji opštine Aleksandrovac, zanimljive su bile i proslave po vinarijama. Ovogodišnji kolačar iz reda župskih vitezova vina, iz vinskog viteškog reda “Monah Dorotej”, bio je Momčilo Minić iz Vinske kuće Minića.

Po lepom vremenu, neuobičajenom za polovinu februara, okupili su se župski vinski vitezovi sa svojim gostima, saradnicima i prijateljima. Svečana atmosfera i dobro raspoloženje obeležili su ovaj skup. Orezani su prvi čokoti loze i potom zaliveni vinom. Nastavak proslave je usledio u velikoj sali Vinske kuće Minića.

Ovogodišnja proslava je bila obeležena i još jednim značajnim detaljem. U redove vinskog viteškog reda “Monah Dorotej” primljena su tri nova člana. Za vinonoše su izabrani Jovica Milovanović i Aleksandar Đorić, dok je za viteza vina izabran Radovan Đorđević. Sva tri nova člana su pred komisijom sastavljenom od starih članova reda polagali (i položili) ispit, ali i svečano se obavezali da će poštovati pravila reda i širiti vinsku kulturu.

U prijatnom društvu i veseloj atmosferi proslava je potrajala do kasno u noć. Neka sledeća berba bude dobra svim srpskim vinarima. Kolačarstvo za narednu godinu je preuzeo g. Vlada Gajić.

trzac-sv-trifun
Sv.Trifun u Župi – Vinska kuća Minića

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content