ŠVAJCARSKI PROGRAM FINANSIRAO PROJEKTE KOJE SU PREDLAGALI GRAĐANI: Novac isplaćen i Trsteniku

0

Trstenik, Užice, Ćuprija, i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su završile sve infrastrukturne projekte koje su predložili njihovi građani, i od Vlade Švajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu nešto višem od četiri miliona dinara.

Ove četiri lokalne samouprave ukupno su završile 33 infrastrukturna projekta koja su u njihovoj nadležnosti, a koje su građani predlagali. Zajedničko svim ovm gradovima i opštinama je da su u svakom građani tražili nova dečija igrališta.

Vlada Švajcarske je sve ove projekte podržala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opština. Na taj način želimo da osnažimo lokalne samouprave u našoj zemlji da što više uključuju građane u to kako se troši novac iz investicionog dela budžeta opština. To je inače i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine“, rekao je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koja sprovodi ovaj projekta.

U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

U drugoj polovini 2021.godine počinje nova faza ovog programa, i tada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratne grantove, koje je obezbedila Vlada Švajcarske, za projekte koje predlože njihovi građani.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

ten − nine =

Skip to content