ŠVAJCARSKI PROGRAM FINANSIRAO PROJEKTE KOJE SU PREDLAGALI GRAĐANI: Novac isplaćen i Trsteniku

Trstenik, Užice, Ćuprija, i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su završile sve infrastrukturne projekte koje su predložili njihovi građani, i od Vlade Švajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu nešto višem od četiri miliona dinara.

Ove četiri lokalne samouprave ukupno su završile 33 infrastrukturna projekta koja su u njihovoj nadležnosti, a koje su građani predlagali. Zajedničko svim ovm gradovima i opštinama je da su u svakom građani tražili nova dečija igrališta.

Vlada Švajcarske je sve ove projekte podržala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opština. Na taj način želimo da osnažimo lokalne samouprave u našoj zemlji da što više uključuju građane u to kako se troši novac iz investicionog dela budžeta opština. To je inače i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine“, rekao je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koja sprovodi ovaj projekta.

U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

U drugoj polovini 2021.godine počinje nova faza ovog programa, i tada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratne grantove, koje je obezbedila Vlada Švajcarske, za projekte koje predlože njihovi građani.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content