SVEČANO OTKRIVANJE MURALA: U znak sećanja na Veru Nikolić

0

U Kruševcu će danas biti otkriven mural posvećen Veri Nikolić.

Mural posvećen Veri Nikolić oslikan je na Hali sportova u Kruševcu, a otkriće ga gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i ambasador Kraljevine Holandije Joust Rentjes.

Otkrivanju će prethoditi debata u Kulturnom centru sa početkom u 12 časova, posvećena položaju žena u sportu i društvu uopšte. Predstavnice lokalnih organizacija Alternativni centar za devojke Aneta Pantelić i Udruženje žena Peščanik Snežana Jakovljević, osvrnuće se na lokalni kontekst, vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo u svim oblastima života. Zorica Mršević, profesorka, pravnica, i aktivistkinja za ljudska prava, će govoriti o različitim aspektima ženskog iskustva u sportu. Prisutnima će se obratiti i Verin suprug, Pajo Ćasić, koji će podeliti dragocene detalje iz njihovog zajedničkog života.

Vera Nikolić ili kako su je nazivali Zlatna Vera, već pre svog punoletstva bila je prvakinja Balkana i Evrope u trci na 800 metara. Krajem 1966. godine proglašena je za sportistkinju godine Jugoslavije, a to priznanje je višestruko opravdala kada je 1968. u Londonu postavila svetski rekord na 800 metara. Zbog tako sjajnog uspeha, pritisak na mladu atletičarku se sve više povećavao, te je već bila viđena za olimpijsko zlato na igrama u Siudad Meksiku održanim iste te godine. Nažalost, od trke je odustala. U današnje vreme, kada velikanke poput Naomi Osake i Simon Bajls progovaraju o ogromnim posledicama pritiska na mlade sportistkinje, Verina priča dobija na aktuelnosti. Nakon privremenog povlačenja zbog razočarenja, kao prava borkinja i profesionalka, nastavila je izuzetno uspešnu karijeru  i osvojila jednu evropsku bronzu i još jedno evropsko zlato, a svoje znanje prenosila je i na mlađe generacije.

O projektu „Izuzetne žene Srbije“

Cilj projekta je podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano deset žena čija dostignuća se kroz projekat predstavljaju i proslavljaju, pre svega u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.

Na javnom pozivu odabrani su street art umetnice i umetnici koji trenutno slikaju murale širom zemlje. Marija Savić – KoMARAc je izabrana da oslika mural inspirisan Verom Nikolić u Kruševcu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a stekla je i zvanje mastera u oblasti crtanja murala. Završila je i muzičku školu Stevan Hristić u Kruševcu. Učestvovala je u izradi murala u Ćupriji i u Arilju, a trenutno radi kao nastavnica u osnovnoj školi.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

3 − two =

Skip to content