TRANSPARENTNOST SRBIJA: “Zakon za Moravski koridor udarac jedinstvu pravnog poretka”

Organizacija “Transparentnost Srbija” ocenila je da će usvajanjem posebnog zakona za izgradnju takozvanog “Moravskog koridora” biti zadat još jedan udarac jedinstvu pravnog poretka, a naročito sistemu javnih nabavki u Srbiji.

U saopštenju ova organizacija navodi da se predlogom zakona, o kojem je juče počela rasprava u Skupštini Srbije, uređuju pitanja koja su već regulisana zakonima o eksproprijaciji, javnim nabavkama, javno-privatnom partnerstvu, projektovanju, porezima i carinama.

“Time se nastavlja opasan trend donošenja posebnih pravila koja važe samo za jedan projekat, kao u slučaju ‘Južnog toka’ i ‘Beograda na vodi’”, naglašava “Transparentnost”.

Ova organizacija ističe da ukoliko Vlada smatra da zakoni nisu dobri, konkretno u vezi sa brzinom eksproprijacije, onda bi trebalo da predloži njihove izmene i dopune, a ne da stvara pravila koja će važiti samo za jedan slučaj.

Godinama najavljivan kao važan državni projekat, “Moravski koridor” i danas je na početku. Kako su se menjali ministri menjala su se i obećanja kada će početi izgradnja auto-puta koji će spojiti Čačak i Kruševac. Od obećanja da će radovi početi 2011, zatim 2013, a potom 2014, došlo se i do najave da će izgradnja auto-puta Pojate-Preljina početi tokom 2018. godine. To je u junu 2017. najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ali je potom taj rok pomerila na 2019. godinu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content