TRANSPARENTNOST SRBIJA: “Zakon za Moravski koridor udarac jedinstvu pravnog poretka”

0

Organizacija “Transparentnost Srbija” ocenila je da će usvajanjem posebnog zakona za izgradnju takozvanog “Moravskog koridora” biti zadat još jedan udarac jedinstvu pravnog poretka, a naročito sistemu javnih nabavki u Srbiji.

U saopštenju ova organizacija navodi da se predlogom zakona, o kojem je juče počela rasprava u Skupštini Srbije, uređuju pitanja koja su već regulisana zakonima o eksproprijaciji, javnim nabavkama, javno-privatnom partnerstvu, projektovanju, porezima i carinama.

“Time se nastavlja opasan trend donošenja posebnih pravila koja važe samo za jedan projekat, kao u slučaju ‘Južnog toka’ i ‘Beograda na vodi’”, naglašava “Transparentnost”.

Ova organizacija ističe da ukoliko Vlada smatra da zakoni nisu dobri, konkretno u vezi sa brzinom eksproprijacije, onda bi trebalo da predloži njihove izmene i dopune, a ne da stvara pravila koja će važiti samo za jedan slučaj.

Godinama najavljivan kao važan državni projekat, “Moravski koridor” i danas je na početku. Kako su se menjali ministri menjala su se i obećanja kada će početi izgradnja auto-puta koji će spojiti Čačak i Kruševac. Od obećanja da će radovi početi 2011, zatim 2013, a potom 2014, došlo se i do najave da će izgradnja auto-puta Pojate-Preljina početi tokom 2018. godine. To je u junu 2017. najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ali je potom taj rok pomerila na 2019. godinu.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content