У ГАЛЕРИЈИ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ: Изложба “Век Борбе”

0

Данас  у 13 сати, у Легату “Галерија Милића од Мачве” биће отворена изложба “Век Борбе”.

У поставци се налази више од 200 фотографија из “Борбине” фото документације. Ауторка изложбе је Милица Драшковић, новинарка часописа “Борба”.

Изложба ће бити отворена до 24. априла.

“Од почетка 2023. године а у сусрет 101. години имена “Борба”, изложба је излашла из својих оквира и Хола Иве Андрића у згради Борбе и постала путујућа. За читаву годину у плану је да буде гошћа чак у двадесет градова широм Србије и на тај начин грађани добију прилику да виде живот ове медијске куће.

Часопис ,,Борба“ је једини часопис у Србији који је у потпуности посвећен култури. Пет добро познатих црвених слова шаљу јасну поруку, да култура треба да буде доступна свима. Часопис се дистрибуира сваког месеца многим културним институцијама, попут музеја, позоришта библиотека и културних центара широм Србије”, истиче ауторка изложбе Милица Драшковић.

Од првог одштампаног примерка 19. фебруара 1922. године и главног органа комунистичке партије Југославије до данас “Борбу” је чинило 19.000 запослених, 5.000 писаћих машина, 990.000 тона одштампаног папира, као и 5.400 примерака овог листа.

Кућа “Борба” изнедрила је и многе листове – “Вечерње новости”, “Кекец”, “Спорт”, “Нада” и друге. Мало је познато да су  Атеље 212 и Радио Студио Б настали управо у овој кући, а да су Борбине награде за архитектуру и књижевност биле најпрестижније у својим областима.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

12 + 11 =

Skip to content