U Kukljinu snimljena završna scena serijala „Selo gori, a baba se češlja“

U dvorištu Rake Đurđevića, u selu Kukljin,  snimljena je završna scena poslednje, 101.epizode, serijala „Selo gori a baba se češlja“.

Ovaj ciklus od 12 epizoda počeli smo da snimamo oktobra prošle godine, jer pokriva različite vremenske periode. Sa 89 do sada snimljenih epozoda snimljen i 12 novih naša serija će zavredeti epitet najduže TV serije u Srbiji, sa 101 epizodom. Ako uzmemo da svaka epizoda traje 50 minuta, to znači da smo snimili skoro 6.000 minuta igranog programa. „Selo gori, a baba se češlja“ bi moglo da traje koliko teče Morava. Ona je nepresušna, ali smo i pre početka snimanja i svih tragičnih događaja odlučili da neće biti novih nastavaka. – otkriva nam Radoš Bajić dok sedimo u dvorištu gde se snima završna scena.

Prva klapa serije koja je oborila sve rekorde po gledanosti u Srbiji, ali i regionu snimljena je 6. oktobra 2006. godine, na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Poslednji ciklus ima 70 snimajućih dana na različitim lokacijama – obroncima Kosmaja, u okolini Beograda, Vojvodini i, naravno, u Kukljinu odnosno Petlovcu.

LJiljana Stjepanović i Radoš Bajić u poslednjoj sceni serijala "Selo gori a baba se češlja" FOTO: S. Milenković
LJiljana Stjepanović i Radoš Bajić u poslednjoj sceni serijala “Selo gori a baba se češlja” FOTO: S. Milenković

Zadnja klapa serije pašće 23. jula u Beogradu, a mi danas snimamo završnu scenu serije, odnosno poslednje što će gledaoci videti. Ovaj ciklus otvara velike društvene teme. Kao što čine život čine lepo i ružno, toplo i hladno, tako je i u seriji. Logično je da „Selo gori…“ završi tamo gde je počela, „gde se zec okotio“, u dolini Zapadne Morave. – kaže scenarista, reditelj i nosilac glavne uloge u popularnoj seriji.

U poslednjih 12 epizoda, pored Radoša Bajića, okosnicu glumačke ekipe i dalje će činiti Nenad Okanović, Ljiljana Stjepanović, Olga Odanović, Nedeljko Bajić, Marija Petronijević. U poslednjih sceni pojaviće se i Mirko Babić koji se, uprkos problema sa zdravljem, odazvao pozivu svog velikog prijatelja Radoša Bajića.

Nove likove tumačiće Jelena Gavrilović. Milena Predić, Dušica Novaković, Dragan Vujić Vujke, Branko Popović. Značajne role imaju Snežana Savić i Frano Lasić koji tumači samog sebe.

Za ljubitelje serije „Selo gori, a baba se češlja“ najinteresantnije pitanje je šta će desiti Milašinu i Veliboru koje su igrali nedavno preminuli Milorad Mandić Manda i Dragan Nikolić.

Pokojni Dragan je dugo bolovao, ali je njegovog odlazak bio neminovan zbog teške bolesti. Tragična smrti Mande nam deluje kao pogibija, odzvanja kao atentat. U poslednjih deset godina više vremena sam proveo sa Mandom, nego sa suprugom. Pošto je Dragan bolovao, u seriji sudija Velibor napušta Smiljanu i odlazi negde, kod svoje ćerke. Što se tiče Mande, najkrucijalnije scene sa njim su snimljene. Ostalo je nešto što nismo snimili, pa sam to morao dramaturški da rešim, ali gledaoci to neće osetiti. Mandin i Draganov odlazak je veliki gubitak za sve nas, ali kroz priču i sećanje oni nastavljaju da žive.

Bajić ističe da je osnovni razlog enormnog uspeha serije kod gledalaca „iskrenost i demistifikacija spina da je srpski narod divljački, bez vere i duše“.

Ganut sam pažnjom sa kojom se običan narod ophodi prema nama. Pre dva dana snimali smo na levoj obali Zapadnoj Moravi delikatnu scenu u kojoj su Đoda i Nenad Okanović. Bili su nam potrebni mir i tišina, jer Đoda, nakon operacije, teško govori. Preko puta seljaci zalivaju bašte motornim pumpama koje drče. Naš orgnizator uzme megafon i kaže „Molim vas“ Radoš snima „Selo gori…“ Može li pola sata pauze? Odjednom svi ugasiše motore. Obali prilaze dva čoveka i pitaju „Koliko treba? Ako treba, može ceo dan?“. Ljudi ostavljaju svoj posao da bi nama ugodili i pomogli. To je dokaz koliko smo povezani sa ljudima i razlog zašto smo tako popularni. – objašnjava Radoš Bajić, dodajući da je „Selo gori, a baba se češlja“ „danas jedan od 10 najvažnijih srpskih sinonima“.

LJiljana Stjepanović u seriji igra Radojku FOTO: S. Milenković
LJiljana Stjepanović u seriji igra Radojku FOTO: S. Milenković

Ljiljana Stjepanović u seriji tumači lik Radojke, Radašinove supruge, i kaže da joj je jako žao što se, posle 10 godina, serija završava.

I ovo smo mi izmolili Radoša da nastavi. Bili smo presrećni kada smo čuli da je dopisao 12 epozoda. Mnogo dece je rođeno za ovo vreme, ali je i mnogo glumaca otišlo. Dalje bi bilo besmisleno nastaviti. Atmosfera na snimanju je, uprkos svemu, dobra. Lepo je što se serija optimistično završava, kako i treba. Porodica Radojkina i Radašinova se vraća kući, ima optimizma i nade uprkos svemu. Mladima treba ostaviti nadu. – kaže Ljiljana.

Stjepanovićka je zahvalna Radošu Bajiću, jer joj je nakon 41 godine rada u pozorištu, uglavnom u komedijama u mjuziklima, omogućio da se dokaže i kao dramska glumica.

Imala sam jako puno prostora da glumim srpsku majku onako kako je ja vidim. Jedini problem je bio akcenat, ali je tu bio Radoš da nas koruguje. Toliko smo se srodili sa ovim divnim ljudima. Slušate ih kako pričaju i ako imate malo talenta lako se nađete. – dodaje Ljiljana.

U završnoj sceni serijala Radašinovi i Radojkini ćerka i zet se vraćaju iz Rusije. Zeta Radenka tumači Fuad Tabučić.

Sve je započelo u vreme kada sam tek zagazio u ozbiljne glumačke vode, 2-3 godine posle Akademije. Serija mi je pomogla da izađem iz anonimnosti, dala samoupozdanje, ali i pomogla da „ispečem zanat“, jer se radilo isforsirano i maksimalno profesionalno. Kroz seriju je prošlo mnogo glumaca, ali moram da spomenem Mandu koji je bio izuzetan čovek. Najviše sam se družio sa kolegama koji su i moja porodica u seriji. Ostali smo prijatelji, jer deset godina nije malo. – priča Tabučić.

Fuadovo mišljenje deli i njegova supruga u seriji Mariana Anđelković.

Ekipa serije "Selo gori a baba se češlja" sa porodicom Bojinović iz Teslića FOTO: S. Milenković
Ekipa serije “Selo gori, a baba se češlja” sa porodicom Bojinović iz Teslića FOTO: S. Milenković

Ovde u Kuljinu je za mene sve počelo. Tu je snimljen moj prvi kadar na malom ekranu. Videćemo šta su godine iskustva donele. Po ovoj ulozi me uglavnom prepoznaju. Snimanje je ovde kao pozitivni rat. Mnogo se nauči. Tek kada sam radila druge projekte, videla sam koliko je „Selo gori…“ ozbiljan, profesionalan posao. – zaključuje Mariana.

Koliko je serija „Selo gori, a baba se češlja“ ušla u dušu naroda govori i prisustvo porodice Bojinović iz Teslića na setu u Kukljinu. Tročlana porodica je iz Republike Srpske krenula u četiri sata ujutro da bi, nakon osam sati vožnje, stigli na obalu Zapadne Morave!

Veliki smo ljubitelji serije od samog početka. Sve epizode smo gledali nebrojeno puta. Već par godina smo planirali da dođemo na snimanje i bilo nam je jako žao kada je prekinuto. U Republici Srpskoj i staro i mlado gledaju seriju i obožavaju sve glumce. – kazali su nam Bojinovići nakon zajedničkog fotografisanja sa ekipom serije.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content