U SUBOTU “NOĆ MUZEJA”: Tri zanimljive izložbe u Kruševcu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine biće organizovana manifestacija “Muzeji za 10”

Obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Ove godine, XVIII Evropska noć muzeja obeležava se u subotu, 14. maja. Kruševljani će tog dana do ponoći moći da posete nekoliko zanimljivih izložbi. 

U centralnoj zgradi Narodnog muzeja Kruševac posetioci će moći da vide stalnu muzejsku postavku ali i gostujuću izložbu Muzeja Vojvodine “Karlovačka Gimnazija kao čuvar kulturne baštine”,  autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, i koautorke mr Lidije Mustedanagić, muzejske savetnice.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavila je svoj jubilej – 230 godina postojanja. Iste godine kada je osnovana, začeta je i spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac pred posetiocima je do 30. maja aktuelna izložba slika i grafika Božidara DŽmerkovića.

U Kući Simića posetioci će moći da vide izložbu “Dogodine u isto vreme”,  kolakciju fotografija privatnih i javnih jubileja od prve polovine XX veka do danas. Od malih i velikih matura, godišnjica brakova ili prijateljstava, pa do masovnih proslava 1. maja, 8. marta ili ostalih ilustrovanih državnih praznika. Pred posetiocima je preko 300 fotografija prikupljenih od dvadeset dvoje učesnika i dve institucije kulture. Autorka izložbe je Zorana Drašković, muzejska pedagoškinja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content