У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ:  Изложба Марка Вучковића „Скулптуре у граду“

У Уметничкој галерији, у четвртак, 14. децембра, у 19 сати, биће отворена изложба радова Марка Вучковића «Скулптуре у граду».

Изложба Марка Вучковића обухвата избор скулптура, објеката и рељефа насталих последњих неколико година. Сам назив изложбе „Скулптуре у граду“ може се посматрати и на симболичном нивоу с обзиром да се овај млади крушевачки вајар, после неколико самосталних изложби, први пут представља на самосталној изложби у родном граду. Истовремено град је и простор за настајање скулптура, разнородних у материјалу, динамичних облика и форми, различитог комбиновања одлика материјала, од структуре до обојености, али и место које обликује и у коме се гради лична зона као потенцијал за сагледавање окружења.

Марко Вучковић је рођен у Крушевцу 1992. године. Завршио је Високу школу електротехнике и рачунарства. Дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду 2019. године, на модулу Примењено вајарство. На истом факултету и модулу завршио је и мастер академске студије.

Запослен је на Факултету примењених уметност у Београду, на одсеку Примењено вајарство, у статусу сарадника на предмету Вајање. Члан је УЛУС-а од 2020. године.

Учесник је више групних изложби, а самостално је излагао у Галерији СКЦ и Галерији 73 у Београду, 2020. и 2022. године, у Салону 77, Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, 2022. године, Галерији Штаб и Галерији Дома омладине у Београду и Ликовном салону у Новом Саду, 2023. године.

Реализовао је две мермерне скулптуре великог формата у Српском пословном клубу „Привредник” у Београду, 2022. године.

Изложба се рализује уз подршку Министарства културе Републике Србије.

 Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content