ULIČNA AKCIJA PEŠČANIKA: Sećanje na protest žena 1999. godine

Udruženje žena Peščanik organizovaće danas u 12.30 sati, na Trgu glumaca i glumica, uličnu akciju sećanja “Pamtimo hrabri otpor žena 1999”.

Već 3 meseca na tlu Evrope svedočimo ponovnom ubijanju ljudi, izbeglištvu miliona, uglavnom žena i dece, razaranju gradova i uništavanju prirode. Oštro osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i izražavajući solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine, sećamo se ratova i ratnih stradanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Država Srbija i mi, njene građanke i građani, skoro 30 godina nakon rata u Jugoslaviji, činimo društvo, u kojem, nažalost, veliki broj ljudi, sa istim žarom sa kojim podržava i ima razumevanje za rusku agresiju na Ukrajinu i dalje negira, ignoriše i minimizuje sudski utvrđene činjenice o zločinima, koji su počinjeni u naše ime, promoviše, slavi i brani zločince, koji su pravosnažno osuđeni pred međunarodnim i domaćim sudovima i ustupa im javne resurse na korišćenje, da govore i promovišu svoje knjige i publikacije.

Ovog maja navršava se 23 godine od rata na Kosovu, koji je predstavljao kulminaciju ratnohuškačke politike devedesetih na Zapadnom Balkanu. I 23 godine od majskih protesta, kada su na ulicama Kruševca i Aleksandrovca svakoga dana, stotine građanki i građana, u jednoj od, u to vreme, retkih oaza otpora tadašnjem režimu, dizale glas protiv ratnih stradanja i razaranja i mobilizacije i odvođenja muškaraca u rat na Kosovo. Prema podacima objavljenim u izveštajima medija, u Rasinskom okrugu je prisilno mobilisano oko 12000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Film „Albanke su naše sestre“ jedno je od retkih svedočanstava o tim danima u Kruševcu, a list Republika, svojevremeno, i ženske grupe danas, među retkim čuvarkama sećanja na hrabri otpor građanki i građana okruga.

Od državnih zvaničnika tražimo da preuzmu punu odgovornost za učešće Srbije u ratovima devedesetih. Javnosti poručujemo da je sećanje odgovornost i da nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću, a suočavanje je nemoguće bez saznanja o činjenicama i istini”, navodi se u saopštenju UŽ Peščanik.

Udruženje žena Peščanik i Mreža Žene u crnom traže od države Srbije i lokalnih uprava u Rasinskom okrugu da 24. maj, Dan ženskih akcija za mir i razoružanje proglase Danom sećanja na majske proteste i hrabri otpor građana i građanki Kruševca i Rasinskog okruga.

 

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content