UMETNIČKI PROJEKAT: Snima se video rad “Ženska koreografija”

Umetnica Dragana Žarevac poziva žene iz Kruševca i okoline da joj se pridruže u snimanju video rada pod nazivom “Ženska koreografija”.

Rok za prijavljivanje je do 10. maja 2023. godine

Autorka je umetnica Dragana Žarevac, a produkciju rada je podržao Filmski centar Srbije. Ovaj rad nastaje kao kolektivni čin kroz saradnju sa još 6 žena iz Kruševca i okoline, odakle su autorkine pretkinje. Snimanju prethodi trodnevna radionica, na kojoj će raditi fizičke vežbe, razgovarati, smejati se, plakati i pevati, a potom snimiti ono što zajedno budu pripremile.

Radionica u trajanju od 4-5 sati dnevno biće održana 17, 18. i 19. maja 2023. u prostorijama Edukativnog centra Kruševac (ul, Despota Uglješe 8, Kruševac), a vodiće je Dragana Žarevac. Snimanje video rada će biti organizovano tokom poslednjeg dana radionice, kao u nastavku radionice 20. i 21. maja 2023.

Sve zainteresovane žene mogu da se prijave popunjavanjem formulara na linku  https://forms.gle/YK9Fgd9E9JzrDajm7

Nakon upoznavanja sa kandidatkinjama (15.maja) biće odabrano 6 učesnica.

Rad Ženska koreografija će biti predstavljen u Umetničkoj galeriji Kruševac, ali i u drugim galerijama, muzejima i na festivalima. Produkcija: Dragana Žarevac i NFC Filmart

O umetnici: Dragana Žarevac započela je izlaganje 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja. Izlaže video radove i instalacije, crteže i radove u zvuku. Izlagala je, između ostalog, u Kunsthaleu u Beču, Tejt Modern galeriji u Londonu, Centru Žorž Pompidu u Parizu, ZKM-u u Karlsrueu, KunstVerkeu u Berlinu, Art in General u Njujorku i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999) i nagrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku na Memorijalu Nadežde Petrović(2005). Rezidencijalne boravke ostvarila je u ZKM-u, CICV-u, Erimonkuru i u Sant Antoninu. Radi kao kustoskinja i selektorka video programa, međunarodnih video festivala i izložbi i kao autorka video radionica.

 

 

 

 
 
 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content