USPEH LEKARA SA VMA: Trsteničanki izvadili tumor od 25 kilograma!

0

Aleksandra Jevtić (47) iz Trstenika, kojoj su hirurzi Vojnomedicinske akademije uspešno odstranili tumor težak neverovatnih 25 kilograma, konačno je stigla kući.

Kada je početkom oktobra ove godine Aleksandra došla na VMA sa tumorom koji joj nije dozvoljavao da normalno hoda ili leži, koji je pritom pritiskao sve unutrašnje organe i ugrožavao joj život, niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi kakav će biti krajnji ishod operacije, koju su prethodno odbili da urade i najbolji svetski hirurzi, prenosi “Blic”.

Nakon šestočasovne komplikovane operacije Aleksandra se izborila sa raznim nedaćama – pobedila je sve bolove, krvarenja, upalu pluća, a čak je i transplantacija kože prošla i više nego dobro. Na leđima gde joj je rađena transplantacija rana je u redu i bez infekcije, a transplantat se primio gotovo u potpunosti, više od 90 odsto.

Veliku zahvalnost dugujemo prof. dr Bratislavu Trifunoviću, ekipi plastične hirurgije VMA, sa prof. dr Bobanom Đorđevićem na čelu, dr Jasmini Ivić koja je gotovo svakodnevno tretirala ranu od operacije prethodna dva meseca, kao i ekipi lekara i medicinskih sestara Klinike za opštu hirurgiju VMA. Sve oko daljeg lečenja prepuštamo profesoru Trifunoviću, s poverenjem. Postoje neke nove terapije koje su na našem terenu nedostupne i verovatno preskupe, ali ćemo se svi potruditi da kao i do sada ostvarimo neostvarljivo. Uglavnom, nadam se da nikada više nećemo dozvoliti da ovo naraste. Sada konačno imamo profesora, pravog prijatelja koji će brinuti o njoj, pa šta on predloži, mi smo tu da pratimo i da Aleksandri konačno vratimo osmeh na lice”, kazala je Katarina. Petrović, Aleksandrina sestra.

Tumor na Aleksandrim leđima bio je težak 25 kilograma FOTO: Privatna arhiva

Nešto više od šest sati bilo je potrebno abdominalnim, grudnim, plastičnim, vaskularnim hirurzima i anesteziolozima Vojnomedicinske akademije da uspešno odstrane tumor pred kojim su uzmakli najveći svetski medicinski stručnjaci. Aleksandri je tumor, osim stomaka i dela leđa, zahvatio i deo grudnog koša, te vršio ogroman pritisak na sve unutrašnje organe, zbog čega je ova žena primala velike doze morfijuma.

O tome koliko je ovaj poduhvat komplikovan govori i činjenica da je tokom operacije Aleksandra dobila 11 doza krvi, osam doza krvne plazme, šest doza albumina (protein krvne plazme) i čak 20 doza krioprecipitata plazme. Da se hirurzi VMA nisu odvažili na ovaj nesvakidašnji poduhvat, Aleksandrin život bio bi doveden u pitanje – tumor je bio pred pucanjem, na njemu su se pojavile otvorene rane, a jedan deo sarkoma prikleštio joj je nerv, te je vreme pred operaciju provela u invalidskim kolicima, piše “Blic”.

 

Izvor: Blic.rs

Foto: Privatna arhiva

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content