UZ PODRŠKU VLADE ŠVAJCARSKE: Poboljšan položaj 2.700 stanovnika podstandardnih romskih naselja

Kroz sprovođenje 19 projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva usmerenih na ublažavanje posledica Kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima unapređeni su dostupnost javnih usluga i zadovoljavanje potreba ukupno 2.710 građana i građanki.

Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave su zajedničkim radom pomogle unapređenju kvaliteta života građana, posebno ranjivih grupa. Vlada Švajcarske je podržala organizovanje dodatnih aktivnosti usmerenih na odgovor na posledice pandemije, a ovih 19 projekata je doprinelo i sistemskim promenama u pristupu uslugama u zdravstvu, obrazovanju i poboljšanju sanitarnih uslova”, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekati su bili utemeljeni na stvarnim potrebama lokalnih zajednica i prilagođeni strukturi stanovništva određenog naselja, navela je službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO Nataša Ivanović.

Najviše projekata je bilo usmereno na podršku deci u obrazovanju, naročito u boljem snalaženju u onlajn nastavi. Takođe, kroz preglede, informisanje o preventivnim merama i prijavljivanje za vakcinaciju unapređen je pristup zdravstvenim uslugama. Kroz stručne obuke, dobijanje opreme za posao, mladi su ekonomski osnaženi, a vidno je poboljšan položaj sakupljača sekundarnih sirovina, ne samo kroz bezbednost na radu, već i kroz legalizaciju njihovih poslova i povećanje prihoda. Unapređeni su i sanitarni uslovi, a dva naselja u Lebanu dobila po prvi put posle 50 godina postojanja pristup pijaćoj vodi”, istakla je Ivanović.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO pružena je podrška u ukupnoj vrednosti od skoro 235.000 evra za projekte sprovedene u Beloj Palanci, Boru, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru i Trsteniku.

U Trsteniku je organizacija Romski kulturni centar, uz podršku Opštine Trstenik, realizovala 12.389 evra vredan projekat “Podrška đacima iz neformalnih romskih naselja u polaganju prijemnih i popravnih ispita u opštini Trstenik tokom pandemije kovida 19″.

Cilj projekta bilo je unapređenje pristupa obrazovanju 72 dece romske nacionalnosti koja žive u neformalnim naseljima u Trsteniku realizacijom onlajn obuke za polaganje prijemnih i popravnih ispita namenjene učenicima osnovne i srednje škole, kao i obezbeđivanje mehanizama za učenje na daljinu. Pored toga, roditelji su osnaženi za pružanje podrške deci u učenju.

U Kruševcu su “Romani cikna” i Udruženje zdravstvenih radnika Nacionalne asocijacije Rasinskog okruga  sproveli projekat “Imamo i pravo da vodimo zdrav život!“, vredan 12.619 evra.

Cilj projekta bilo je unapređenje dostupnosti zdravstvenih i usluga socijalne zaštite, jačanje svesti o pandemiji kovida 19 i podsticanje promene ponašanja 30 porodica iz neformalnog naselja u Kruševcu. Ukupno 94 korisnika/ce je upoznato i obučeno za korišćenje digitalnih tehnologija u cilju lakšeg pristupa zdravstvenim i uslugama socijalne zaštite, dok su organizovani zdravstveni pregledi starih i hroničnih pacijenata, a stručni tim koji čine socijalni radnik, psiholog, lekar i nutricionista pružio je savetovanje kroz terenske posao.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

eleven − eight =

Skip to content