UZ VELIKI DOPRINOS KRUŠEVLJANA: Srbija vicešampion Evrope u badmintonu u konkurenciji do 17 godina

Reprezentacija Srbije u badmintonu, za koju je nastupilo troje takmičara iz Kruševca, osvojila je srebrnu medalju na Evropskom ekipnom prvenstvu za igrače do 17 godina kojese održava  u poljskom gradiću Gniezno.

U finalu bolja od senzacije sa Balkana bila je evropska badminton velesila, Danska, kojoj je bio znatno olakšan posao budući da je Srbija igrala bez svog prvog reketa u ženskoj konkurenciji – povređene Sare Lončar.

Put ka evropskoj vicešampionskoj tituli u Poljskoj naša reprezentacija je počela rutinskom pobedom u grupi 5 nad Finskom (4:1). Sa istim rezultatom preslišana je i Italija (4:1), dok je potvrda prvog mesta u grupi i plasmana u četvrtfinale usledila u duelu sa Republikom Irskom (4:1).

U četvrtfinalu Srbija je nadigrala Englesku dok je u borbi za finale pobeđena Ukrajina. Prvo su Tomić i Vitmanova savladali Artema Nosova i Mariju Stoliarenko s 21:13, 17:21, 21:17. Potom je Lukić rutinskom pobedom na Vičeslavom Jakovljevim (21:11, 21:9) doneo našoj reprezentaciji prednost od 2:0. Tračak nade Ukrajincima je probudila Polina Buhrova koja je savladala Bogdanovićevu 21:9, 21:11. Kao i protiv Engleza, i u duelu sa Ukrajincima egzekutori su bili Tomić i Lukić. Ubedljivo s 21:13, 21:8 bacili su na pleća muški dubl Vlodomir Kuluzajev, Vitalij Reva i tako Srbiju odveli u veliko finale, i to na njenom prvom ekipnom nastupu na evropskim šampionatima nakon čitave decenije.

 “Ovo je najveći srpski uspeh ikada i jako mi je drago što sam deo istorije. Na ovom turniru sam uspeo da popravim puno stvari, podignem samopouzdanje i kvalitet na možda najveći nivo do sada. Ispunio sam najviši cilj za ovu godinu, a to je evropska medalja. U nastavku Evropskog prvenstva nam predstoje individualna takmičenja koja sa nestrpljenjem očekujem. Probaću da nastavim u istom ritmu i nadam se da će to biti dovoljno za nova odličja”, izjavio je nakon turnira Sergej Lukić.

U utorak, 3. septembra, u Poljskoj su počele borbe za evropska odličja i u pojedinačnoj konkurenciji koje će trajati do 7. septembra. Naša reprezentacija će nastupiti u svim konkurencijama. U muškim singlovima igraće Jovičić i Lukić, u ženskim singlovima Lončareva i Vitmanova, u muškom dublu Tomić i Lukić, u ženskom dublu Bogdanovićeva i Vitmanova, a u mešovitim dublovima Jovičić i Bogdanovićeva, odnosno Tomić i Lončareva.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content