VLADA SRBIJE ODLUČILA: Putarina skuplja 12 odsto

Vlada Srbije predložila je poskupljenje putarina od 12 procenata,a viša cena primenjivaće se kada poslanici usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, prenela je Beta.

Taj predlog Vlada je usvojila na poslednjoj sednici i uputila u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

U obrazloženju preloženih izmena zakona navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine.

Tada je putarina povećana deset odsto, a pre toga iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

U Predlogu zakona se ističe da su cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu.

U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po predjenom kilometru, istakla je Vlada.

Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Putarina od Novog Sada do Beograda po novom cenovniku koštaće 235 dinara, umesto dosadašnjih 210 dinara, a od Beograda do Subotice, umesto 560 koštaće 627 dinara.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content