Za šest meseci 47 žena tražilo podršku

U prvih šest meseci ove godine SOS službi Udruženja žena  Peščanik obratilo se 47 žena i 2 muškarca, koji su tražili podršku za srodnice koje trpe nasilje.

Ukupno pruženih usluga bilo je 328, što znači da za svaku korisnicu bude obezbeđeno prosečno, 6 usluga (npr: emocionalna podrška, informacija, tumačenje propisa, obrazloženje uloga institucija, priprema za svedočenje pre sudom i slično).

Broj poziva bio je 49, broj individualnih konsultacija u prostoru organizacije – 55. Šesnaest (16) žena dobilo je pravnu podršku (npr preporuku u vezi sa postupkom razvoda braka, deobom imovine stečene u braku, pisanje tužbe za neplaćanje alimentacije, poveravanje deteta, vršenje roditeljskog prava), a za 5 žena obezbeđeno je zastupanje pred sudom.

“Gotovo polovina korisnica, 21, je iz Kruševca. Osamnaest korisnica kazalo je da živi u seoskoj sredini. Zanimljivo je da se broj žena sa sela koje zovu za podršku povećao u odnosu na 2017., za 7 što može biti posledica pojačanih aktivnosti prema seoskim sredinama kroz održavanje radionica o nasilju prema ženama za stanovnice ruralnih područja”, ističu u “Peščaniku”.

Među ženama koje se obraćaju za podršku najbrojnije su one koje imaju između 25 i 35 godina, a potom i žene između 35 i 45 godina.

Počinilac nasilja u porodici, najčešće je partner, bračni (u 19 slučajeva) ili vanbračni (9), muški srodnik (9), bivši partner (6). Jedna korisnica prijavila je mobbing, a jedna institucionalno nasilje.

Među korisnicama SOS telefona vlada značajno nepoverenje u rad institucija – samo 21-na prijavila je nasilje instituciji.

“Za 15 korisnica popunjene su takozvane liste za prepoznavanje rizika od ponavljanja i / ili teških oblika nasilja uključujući i femicid (Dash Marac lista indikatora rizika) i korisnice su upućene na određene institucije u sistemu podrške ženama koje trpe nasilje. Dve korisnice iz Vojvodine upućene su na SOS servise u sredinama u kojima žive. Za desetak korisnica kupile smo osnovne životne namirnice i obezbedile im neophodnu odeću i obuću”, dodaju u “Peščaniku”.

*SOS telefon Udruženja žena Peščanik  – 066 0066 06 – dostupan je svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 časova  ponedeljkom i četvrtkom od 17.00 do 19.00h i subotom od 11 do 14.00 časova.  Osim na srpskom, po potrebi možemo obezbediti i podršku na romskom jeziku.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content