ZAŠTO (NEKE) ŽENE (DUGO) OSTAJU U NASILJU: Da razumemo i ne osuđujemo

U Kruševcu je organizovan trening o prepoznavanju i postupanju u slučaju psihičkog nasilja prema ženama.

Na treningu o prepoznavanju i postupanju u slučaju psihičkog nasilja prema ženama, koji je za zdravstvene radnice i radnike i službe zaštite od porodično partnerskog nasilja u Kruševcu i Rasinskom okrugu, osmislila i vodila profesorka doktorka Bosiljka Đikanović, bilo je reči o tome šta je psihičko nasilje, njegovoj raspostranjenosti, načinima ispoljavanja, kao i kako podržati osobu sa iskustvom psihičkog nasilja.

Učesnice treninga FOTO: UŽ Peščanik

Trening je organizovalo Udruženje žena Peščanik uz podršku fondacija OAK i TRAG.

“Zašto ga ne ostavi? Zašto trpi nasilje?”, pitala je doktorka Đikanović i kazala da ima mnogo razloga zašto žene ostaju u nasilnim vezama. Važno je ne osuđivati ih i ne požurivati da odu. One moraju same da donese tu odluku, u svoje vreme. Razlozi za neodlazak uključuju:

 

  • Žena zavisi od prihoda partnera. U nekim društvima ženi je teško da sama zarađuje za život.
  • Smatra da decu treba odgajati sa ocem i da je njeno blagostanje manje važno od ovog ideala.
  • Smatra da je nasilje normalno u vezama i da će svi muškarci biti nasilni i kontrolišući.
  • Plaši se ekstremne i nasilne reakcije na njen odlazak.
  • Njeno samopoštovanje je nisko i ne veruje da može sama da se snađe.
  • Oseća da nema gde da ode ili kome da se obrati za podršku.
  • Ona ga i dalje voli i misli da će on da se promeni.
  • Plaši se da će je zajednica osuditi jer je ostavila partnera.

Učesnice i učesnici treninga složili su se da svi mogu da pomognu, i predstavnici i predstavnice institucija, lekari i lekarke, aktivistkinje ljudskih prava, kao i građanke i građani. Važno je izbeći okrivljivanje žene za ono što se dogodilo. Okrivljavanje žene je prepreka na putu uspostavljanja dobrog odnosa sa ženom. Nema izgovora ili opravdanja za nasilje ili zlostavljanje.

Psihičko nasilje ne ostavlja vidljive tragove, ali to ne znači da nije opasno. Posledice psihičkog nasilja su brojne, npr: depresija, povlačenje u sebe, gubitak samopoštovanja, psihosomatska oboljenja, suicidne misli. 

UŽ Peščanik će u narednom periodu u cilju podrške ženama da prepoznaju nasilje, da razumeju njegovu prirodu i šemu po kojoj se dešava, da povrate svoje resurse i snagu za preživljavanje i izlazak iz situacije nasilja, usluge SOS telefona proširiti uspostavljanjem stručne psihološke podrške o čemu će javnost biti blagovremeno informisana. 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content