ZAVRŠEN PROJEKAT “JAČANJE BEZBEDNOSTI NOVINARA U CENTRALNOJ I JUŽNOJ SRBIJI”: Potrebna još veća solidarnost u kriznim situacijama!

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK predstavio je na konferenciji za novinare rezultate projekta “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji” koji je u proteklih devet meseci realizovan uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Projekat je veoma značajan jer tretira problem bezbednosti novinara u manjim sredinama. Svi izveštaji o stanju bezbednosti novinara u Srbiji ukazuju na činjenicu da su novinari manjih redakcija i dopisnici iz manjih gradova više izloženi raznim vidovima napada“, kazao je Slaviša Milenković, menadžer projekta.

Tokom realizacije projekta održani su okrugli stolovi u Kruševcu, Paraćinu, Kraljevu i Aleksincu o problemu bezbednosti novinara. Takođe je održana debata na kojoj su učestvovali novinari iz Pomoravskog, Rasinskog, Raškog i Nišavskog okruga. Za novinare iz četiri okruga održana je i radionica na kojoj su predavači bili stručnjaci za bezbednost novinara Rade Đurić i Marija Babić iz NUNS-a.

Smatram da smo ostvarili sve planirane rezultate predviđene na početku projekta. Novinari iz četiri okruga su sada osnaženi i ohrabreni da deluju u slučaju da im je bezbednost ugrožena ali i mnogo bolje informisani o procedurama koje im stoje na raspolaganju. Mislim da je i javnost u ova četiri okruga, kao i u čitavoj Srbiji, sada bolje informisana o problemima sa kojima se u svom radu susreću novinari. Značajno je i međusobno povezivanje novinara, odnosno stvaranje neformalne mreže za zaštitu i reakciju. Pohvalno je i što su na tri okrugla stola kao i na završnoj radionici prisustvovali i predstavnici tužilaštava i policije koji se bave problematikom bezbednosti novinara”, dodao je Milenković.

Milenković naglašava da svaki od četiri okruga u kojima je realizovan projekat ima neke svoje specifičnosti kada je reč o bezbednosti novinara.

Novinarima je najteže kada vide da su sami i da niko ne reaguje kada ih neko napadne. Zato je neophodno još više raditi na solidarnosti. Preporuka iz policije i tužilaštva je da se svi slučajevi ugrožavanja, bez obzira da li je reč o verbalnim pretnjama, pretnjama preko društvenih mreža ili neki drugi načini, prijavljuju nadležnim organima kako bi oni mogli adekvatno da reaguju“, zaključio je Slaviša Milenković.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content