ZEMLJA BEZ BUDUĆNOSTI: Za 10 godina broj đaka prvaka u Srbiji smanjen za oko 11.000!

Beograd je jedini region koji beleži porast broja učenika osnovnih škola, dok je najveće smanjenje broja đaka u južnoj i istočnoj Srbiji, prenosi “Politika”.

Statističar analitičar u Odseku za obrazovanje i kulturu Republičkog zavoda za statistiku Srbije Dušan Radovanović rekao je da ukoliko se pogleda početak školske 2010/11. i 2019/20. godine jasno je da je skoro 28.500 dece manje u regionu južne i istočne Srbije.

Situacija u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji nije mnogo bolja, tamo je oko 23.400 osnovaca manje, dok u Vojvodini imamo osipanje broja učenika osnovnih škola za više od 18.500“, objašnjava Radovanović.

Pre deset godina u klupama prvog razreda bilo je 10.744 najmlađih školaraca više nego u septembru lane na teritoriji Srbije.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u poslednjoj deceniji sa mape osmoletki Srbije izbrisane su 223 škole, uglavnom iz isturenih odeljenja u manjim seoskim sredinama.

Kada govorimo o broju škola koje su zatvorene važno je napomenuti da je tu reč o izdvojenim odeljenjima u seoskim područjima sa jednim ili dva učenika, koja su ugašena jer nije bilo nove dece koju bi primila u klupe”, objasnio je Radovanović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content