Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je Gašić bio u sukobu interesa

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik Kruševca, zaključio ugovore s firmama u vlasništvu  supruge i sina.

“Doneto je prvostepeno rešenje, ministar ima pravo žalbe Odboru Agencije u roku od 15 dana od prijema. Dakle, rešenje još uvek nije konačno”, rekla je agenciji Beta direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

U rešenju se navodi da je Gašić kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio dva ugovora sa firmom “ADD Production”, u vlasništvu njegove žene Irene Gašić, i dva sa preduzećem “BNZ Higijenic”, čiji je suvlasnik njegov sin Vladan.

Tadašnji gradonačelnik nije obavestio Skupštinu grada Kruševca i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, čime je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, pa mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, dodaje se u rešenju.

Ugovorima sa kompanijom “ADD Production” od 30. januara 2013. i 2. februara 2014, u koje je Agencija imala uvid, propisano je da se tom preduzeću plaća 100.000, odnosno 150.000 dinara mesečno za uslugu obaveštavanja javnosti o radu gradskog rukovodstva.

“BNZ Higijenic” dobio je 720.000 dinara za uslugu “elektronskog informisanja na LED ekranu za potrebe Gradske uprave” prema ugovoru od 26. februara 2013. godine, a ugovorom od 3. marta 2014. propisano je da grad Kruševac toj firmi plaća 100.000 dinara mesečno za usluge u oblasti informisanja i emitovanja programa.

Takođe, “ADD Production” je iz budžeta grada dobila 3.980.000 dinara subvencija od 2012. do 2014. godine, kada je na čelu Kruševca bio Bratislav Gašić, a kompanija njegovog sina dobila je u istom periodu 1.640.000 dinara, od čega preko milion samo u 2014. godini.

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, sadašnji ministar odbrane je pred Agencijom osporio navode o povredi zakona, tvrdeći da su oni “potpuno neosnovani i netačni”. On je naveo da je Gradsku upravu obavestio o činjenici da je osnivač firme “ADD Production” njegova supruga, te da je tražio mišljenje o postojanju pravnih smetnji za zaključivanje ugovora, i da mu je odgovoreno da to ne može imati nikakve štetne posledice po Grad.

Agencija je, međutim, uvidom u dopise Skupštine grada utvrdila da Gašić nije jasno obavestio lokalni parlament o sumnji u postojanje sukoba interesa, već da je gradska skupština sa zaključenjem spornih ugovora mogla da se upozna jedino kroz završne račune za 2013. i 2014. godinu, u kojima se ne navodi da su supruga i sin gradonačelnika vlasnik, odnosno suvlasnik kompanija sa kojima su sklopljeni ugovori.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content