Ana Brnabić o Siniši Malom: Petnaest spornih tvrdnji za 15 minuta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić iznela je barem 15 spornih tvrdnji kojima je u Skupštini Srbije pokušala da obrazloži izbor Siniše Malog za novog ministra finansija, pokazuje analiza Istinomera.

Za samo 15-ak minuta, koliko je trajalo uvodno izlaganje predsednice Vlade, ona se, po sopstvenim rečima, “fokusirala uglavnom na one stvari koje su njega pre svega preporučile za mesto ministra finansija”.

Međutim, dobar deo stvari na koje se fokusirala Ana Brnabić zapravo su bile veoma snažan argument protiv odabira Siniše Malog za naslednika Dušana Vujovića. Istinomer je analizirao 15 pohvala Ane Brnabić i u njima pronašao mnogo spornih, netačnih i pogrešnih tvrdnji.

Brnabić je počela od “posebne” metodologije kojom se služio Siniša Mali da bi sračunao dug Grada nakon smene vlasti u jesen 2013. godine, koju su osporili i Fiskalni savet i sam Dušan Vujović. No, to nije omelo Anu Brnabić da još jednom posegne za njom i ustvrdi da je dug Grada bio 1,12 milijardi, umesto oko 400 miliona evra.

Predsednica Vlade pohvalno je govorila i o investicijama Grada Beograda, iako su one, prema podacima Fiskalnog saveta, smanjene 2-3 puta u odnosu na period 2005-2013.

Takođe, Ana Brnabić je u razmaku od nekoliko sekundi pohvalila projekat “Beograd na vodi” – kojeg od početka prate netransparentnost, sumnje u visoku korupciju i štetnost ugovora, protivljenje struke i građana, kao i do danas nerešena afera noćnog rušenja u Savamali – a onda zaključila “da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje”.

Predsednica Vlade je Sinišu Malog pohvalila i za projekte koje prati višegodišnje kašnjenje, i koji ni izbliza nisu završeni, poput premeštanja Autobuske stanice na Novi Beograd i preseljenja Prihvatilišta za decu, a novi ministar izabran je i zbog “rekonstrukcije Slavije” (koja nije rešila saobraćajne probleme i čiji se betonski “park” ponovo rekonstruiše zbog katastrofalno izvedenih radova). U nabrajanju svih uspeha Malog kao gradonačelnika, Ana Brnabić je pomenula i “pripremne faze za izgradnju metroa”.

Napokon, jednim potezom, predsednica Vlade “obrisala” je izuzetno veliki broj nerazrešenih afera koje prate novog ministra finansija, nazivajući ih “izmišljenim aferama”.

Zbog svega ovoga, skoro svaki premijerkin argument “za”, zapravo je bio argument protiv izbora Malog na mesto ministra.

Detaljna analiza govora i argumenata Ane Brnabić iz Skupštine Srbije dostupna je na ovom linku.

____________________________________________________________________________________

Portal Istinomer (www.istinomer.rs) promoviše odgovornost za javno izgovorenu reč prateći i ocenjujući izjave javnih funkcionera prema tri kriterijuma: ispunjavanje obećanje, istinitost i doslednost. Istinomer je, u poslednjih deset godina od kada je pokrenut, ocenio više od 3.000 izjava, kako republičkih tako i lokalnih javnih funkcionera.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content