ATAK NA MARIJU LUKIĆ: Sud ili dom zdravlja zloupotrebio lične podatke iz zdravstvenog kartona

Na društvenim mrežama pojavili su se lični podaci iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, žene koja je prijavila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jotku za seksualno uznemiravanje.

To je moglo da procuri iz Osnovnog suda u Brusu ili Doma zdravlja u tom gradu, piše Danas.

Kako je Marija Lukić rekla za ovaj list, fotografije sa njenim podacima iz zdravstvenog kartona, zajedno sa njenom adresom i matičnim brojem, našli su se na Fejsbuku i Tviteru, zbog čega je ona podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i SUP-u.

Pored Doma zdravlja u Brusu, podatke iz zdravstvenog kartona ima i Osnovni sud u ovom gradu, pred kojim se vodi postupak, po njenoj prijavi, protiv predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke. Lukić je, kako je potvrdila za Danas, na početku procesa predala sudu zdravstvene podatke uz ostali dokazni materijal, u koji druga strana u postupku ima pravo uvida.

Borivoje Borović, advokat Marije Lukić, podseća da sudija mora da dozvoli svim strankama u postupku kopiranje dokumenata iz dokaznog materijala, koji se, naravno, ne smeju zloupotrebljavati. Kako tužilaštvo nema posebnog interesa da ove podatke objavljuje, smatra Borović, očigledno je da je to mogao da uradi sam Jutka ili njegova odbrana.

Naravno da se radi o krivičnom delu i o tom pitanju se mora odlučiti na prvom glavnom pretresu, kada ću za te okolnosti zatražiti odgovore od tužilaštva, od sudije i Jutkine odbrane”, kaže Borović za ovaj list.

U Osnovnom sudu opštine Brus, kao ni u tamošnjem Domu zdravlja Danas nikoga nije uspeo da dobije telefonom, niti su im odgovorili na mejlom poslato pitanje da li će ispitati ko je odgovoran za curenje ovih informacija.

Podsetimo, Marija Lukić je prijavila predsednika opštine Brus za seksualno uznemiravanje na radnom mestu, zbog čega je u toku postupak pred Osnovnim sudom u toj opštini. Nakon njene prijave, još sedam žena koje je Jutka polno uznemiravao pokušalo je da potraži pravdu na sudu, ali su njihove prijave odbačene.

Predsednik opštine Milutin Jeličić Jutka je dosad dva puta izbegao ročište, a kad se početkom februara konačno pojavio, negirao je sve optužbe i čak tvrdio da su te žene, uključujući i Mariju Lukić, tražile od njega da ih ljubi, kao i da su same sebi sa njegovog telefona slale SMS poruke seksualne sadržine.

Inače, zahtev Marije Lukić za izuzeće suda zbog potencijalne pristrasnosti je odbijen.

Izvor: Danas

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content