Bahati vozači zauzimaju invalidima mesta za parkiranje

U Kruševcu postoji  samo osam parking mesta predviđenih za osobe sa invaliditetom, a i ona su najčešće zauzeta od nesavesnih, nekulturnih vozača.

Paraplegičar i invalid prve kategorije Milivoje Trišić (61) iz Mudrakovca je jedan od onih koji imaju problema sa parkiranjem.

Paraplegičar Milivoje Trišić ima puno problema da pronađe adekvatno mesto za parkiranje FOTO: S. Milenković
Paraplegičar Milivoje Trišić ima puno problema da pronađe adekvatno mesto za parkiranje FOTO: S. Milenković

Non-stop se susrećem sa problemima kada treba da parkiram auto. Ako mesta za invalide nisu zauzeta od nesavesnih vozača onda imamo druge muke. Često ne mogu da izađem iz automobila, jer je sa jedne strane parking mesta saobraćajni znak. Mesto preko puta opštine je neadekvatno. Kod Pozorišta kada izlazim moram da pazim da me ne pokupi neko drugo vozilo. Za rastavljanje invalidskih kolica trebaju mi vreme i prostor, a toga najčešće nema. – žali se Trišić.

Milivoje je paraplegičar već 27 godina, a auto sa posebnim komandama, prilagođen njegovom stanju, vozi 16 godina. Nedavno je imao neprijatno iskustvo sa nadležnima koje ga je skupo koštalo.

Parkirao sam auto na parkingu iza „Maksija“, ali van obeleženog mesta kako bih mogao da izađem. Auto nikom nije smetao, ali ga je, dok sam bio u Policijskoj upravi, odneo „pauk“. Za kaznu i odnošenje automobila morao sam da platim kaznu od 8.000, a ja imam penziju od 2.500 dinara plus 100 evra penzije iz Bosne. Živim sa majkom koja ima 90 godina, ide na dve štake, i auto mi je neophodan da odem do pijace, apoteke, ali se uvek suočavam sa istim problemom. – priča Trišić.

Osobe sa invaliditetom sa kojima smo razgovarali kažu da je većina parking mesta namenjena njima najčešće zauzeta od bahatih vozača u šta smo se i sami uverili.

Ne samo parking mesta već i mnoge institucije su nam nedostupne. U zgradi Fonda zdravstvenog osiguranja su odskora postavili kosi lift, Policijska uprava ima kosi ulaz sa zadnje strane ali, recimo, u Gradsku upravu ne možemo da uđemo. U većinu prodavnica takođe. – ističu osobe sa invaliditetom.

Dragi Marković, direktor „Poslovnog centra“, ističe da je u gradu, na nekoliko lokacija, obeleženo osam parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Obeležena su mesta ispred socijalnog, opštine, pošte, poreske uprave…Pored toga osobama sa invaliditetom dali smo 274 besplatne parking karte koje važe u svim zonama. Svesni smo da se mnogi parkiraju na mesta predviđena za invalide i protiv toga se žestoko borimo „paukom“. To je jedino što možemo da uradimo. Nedavno smo imali slučaj čoveka kojem je „pauk“ dva puta u toku nedelje odneo auto sa mesta predviđenog za invalide. – kaže Marković dodajući da vozačima nedostaje više kulture.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content