BIRN: Strah i nada zbog dolaska Tenisa u Srbiju

O investiciji Tenisa, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu jer dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište, piše BIRN.

300 miliona evra u narednih 5 godina, obuka srpskih kadrova i baš mnogo svinja – to je sažetak obećanja koja su na konferenciji za štampu u utorak 23. februara u Vladi Srbije dali premijer Aleksandar Vučić i Klemens Tenis, vlasnik najveće nemačke industrije mesa.

tenis

Bila je to poslednja epizoda sage koja traje već godinu i po dana.

Nakon tog sastanka Vučić je najavio proizvodnju od 700.000 do 800.000 svinja u prvoj investicionoj fazi, dok bi u narednih nekoliko godina cifra mogla dostići fantastična 4.000.000 , čime bi se Srbija vratila na „stočarsku mapu sveta“.

Nad svime što je izrečeno na konferenciji u Nemanjinoj 11 ostao je da visi znak pitanja, jer dve strane i dalje nisu potpisale nikakav ugovor, nemaju gotove lokacije za farme svinja i poručuju da će se tek u junu investicija „finalizovati“ i „formalizovati“, navodi se u istraživačkom tekstu BIRN-a.

Kontroverze oko dolaska Tenisa traju od sredine prošle godine kada je započela rasprava o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je i usvojen na kraju 2015, a za koji su vojvođanska udruženja poljoprivrednika i stručna javnost tvrdili da otvara prostor za korupciju i direktno priprema legislativni teren za investiciju nemačkog giganta.

birn 1

Opozicija tvrdi da je vrednost investicije „prenaduvana“ zbog predstojećih parlamentarnih i pokrajinskih izbora, dok agroekonomisti i udruženja poljoprivrednika ističu da bi dolazak Tenisa monopolizovao srpsko tržište „brišući“ male i srednje poljoprivrednike i uzgajivače svinja, čime bi stotine ljudi ostalo bez posla.

Stručnjaci ističu i negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, a pitaju se i gde bi Tenis izvozio svinje uzevši u obzir činjenicu da zbog toga što su vakcinisane protiv svinjske kuge ne ispunjavaju standarde tržišta EU.

Tekst u celosti možete u celosti pogledati na sajtu BIRN-a.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content