Bivši radnici “Župe” prete tužbom protiv države

Oko 200 bivših radnika Hemijske industrije „Župa“ protestovalo je ispred Gradske uprave zahtevajući isplatu zaostalih plata.

HI „Župa“ je prodata decembra prošle godine ali radnici još uvek potražuju svoje zaostale plate.

Bivši radnici "Župe" potražuju 3,5 miliona evra od države FOTO: CINK - S.Milenković
Bivši radnici “Župe” potražuju 3,5 miliona evra od države FOTO: CINK – S.Milenković

Oko 400 radnika potražuje ukupno oko 3,5 miliona evra. U razgovoru sa stečajnom upravnicom Sonjom Veselinović rečeno nam je da u najboljem slučaju možemo iz stečajne mase da dobijemo 8 do 10 odsto svojih potraživanja. U isto vreme ona je za vođenje stečaja naplatila 3.450.000 dinara. Pošto imamo izvršna rešenja obratili smo se ministarstvima privrede i finansija ali bez konkretnog odgovora na naše zahteve. – kaže Srđan Miletić, član Inicijalnog odbora bivših radnika „Župe“.

U Srbiji 77.000 radnika potražuje zaostale plate a 22.000 ima izvršna rešenja.

Radnicima iz Niša je u Ministarstvu privrede rečeno da od Vlade Srbije mogu da dobiju jednokratnu socijalnu pomoć jer bi isplata po sudskim rešenjima urušila finansijski sistem države! Ukoliko u narednih nekoliko dana Ministarstvo finansija ne izađe sa predlogom rešenja naša sledeća stanica je međunarodni sud u Strazburu gde ćemo sigurno dobiti državu. – dodaju ogorčeni radnici „Župe“.

Skupu ispred Gradske uprave u Kruševcu prisustvovali su i radnici Fabrike ulja i IMK „14. oktobar“ kojima država takođe duguje zaostale plate. Protestni skup bivših radnika „14. oktobra“ zakazan je za 28. februar, takođe ispred Gradske uprave.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content