ЧАРАПАНСКИ ВЕК МУЗИКЕ: Развој локалне музичке сцене између два светска рата

Музички живот Крушевца у периоду између Првог и Другог светског рата био је изузетно живахан и богат.

Током овог периода, музика је постала важан део културног идентитета града, а бројни музички догађаји и институције су обликовали културну сцену Крушевца.

Крушевац је био домаћин бројних концерата, опера и других музичких догађаја који су привлачили публику из целог региона. Град је имао неколико музичких ансамбала и хорова, као и музичких школа које су пружале образовање ученицима свих узраста. Музичка друштва као што су Занатско певачко друштво “Обилић“ и певачко друштво „Цар Лазар“ организовали су редовне концерте и манифестације, доприносећи ширењу музичке културе међу локалним становништвом.

Чланови Српског певачког друштва на железничкој станици у Крушевцу ФОТО: У времену старог Крушевца

Октобра 1929. године, уз одобрење директора Гимназије Љубе Матића, основан је мешовити хор ђака првог, другог и трећег разреда ове школе. Хор је предводио професор Фиошин а сваке недеље мешовити хор ђака је певао у цркви Светог Ђорђа.

У то време, биоскопи су такође постали популарни као места за музичке догађаје. Поред приказивања филмова, биоскопи су организовали и концерте, посебно класичне музике. То је омогућило публици да ужива у музици у удобности биоскопске сале.

Крушевац је такође био домаћин гостујућих музичких трупа које су долазиле из других градова тадашње државе. Ови гостујући уметници су изводили концерте и опере, пружајући локалној публици прилику да се упозна са различитим музичким стиловима и интерпретацијама.

Тако је крајем јула 1928. године у Крушевцу гостовало Загребачко певачко друштво „Балкан“ које је приредило одличан концерт у хотелу „Париз“.

Средином априла 1931. године у Крушевац је допутовало 70 чланова и чланица певачког збора „Глазбене матице“ из Марибора. Госте је на железничкој станици дочекало неколико десетина одушевљених Крушевљана и чланова Певачког друштва „Обилић“. „Глазбена матица“ је одржала концерт у сали Соколане након чега је приређен банкет у хотелу „Париз“.

Октобра 1933. године у Крушевцу је концерт приредило новосадско Занатско-певачко друштво „Невен“. Новосађани су у сали хотела „Париз“ одржали концерт на којем су извели дела Мокрањца, Маринковића, Крстића и других домаћих аутора.

Маја 1934. године Крушевац је био домаћин члановима Загребачког учитељског певачког збора „Иван Филиповић“ који су имали турнеју по Србији.

Важну улогу у музичком животу Крушевца имале су и цркве. Црквени хорови су изводили богослужбене песме током верских церемонија и празника, доприносећи духовној димензији музичког искуства у граду.

Период између Првог и Другог светског рата био је такође време када су се појединци истакли као талентовани музичари и композитори. Многи локални уметници су развили своје вештине и створили оригиналне композиције. Њихова дела су извођена на концертима и представљала су понос Крушевца.

Важно је напоменути да је музички живот Крушевца био изазован у периоду између Првог и Другог светског рата због политичких и економских турбуленција. Међутим, упркос тим изазовима, музика је и даље играла важну улогу у животима људи и пружала им уточиште и инспирацију.

Музички живот Крушевца у периоду између Првог и Другог светског рата представља важан део културне историје града. Кроз концерте, опере, музичке ансамбле и школе, музика је обогатила животе локалног становништва и одржала дух уметности у турбулентним временима. Данашња музичка сцена у Крушевцу може се сматрати наслеђем овог богатог периода музичке активности и представља одраз континуитета музичке традиције.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content