Ćićevčani protestovali jer im ne puštaju vodu sa jezera Ćelije!

0

Više od 500 građana Ćićevca i okolnih sela održalo je protestni skup zahtevajući od kruševačkog „Vodovoda“ da im omogući korišćenje vode sa hidroakumulacije Ćelije.

Kući imam samo tehničku vodu dok pijaću donosim iz manastira, sa česama, ponekad čak iz Kruševca. Samo treba da neko odvrne ventil u Kruševcu i mi da dobijemo vodu ali, očigledno, neki moćnici to ne dozvoljavaju. – ogorčen je Zoran Kovandžić iz sela Mrzenica.

Zlatan Krkić, predsednik Opštine Ćićevac na protestnom skupu FOTO: S. Milenković
Zlatan Krkić, predsednik Opštine Ćićevac na protestnom skupu FOTO: S. Milenković

U opštini Ćićevac, od 10.000 stanovnika, više od 8.000 nema zdravu pijaću vodu. U vodi iz lokalnog vodovoda ima nitrata i nitrita. Zbog toga je 1994. godine započet projekat kako bi Ćićevac i susedni Varvarin dobili vodu sa 32 kilometra udaljenog jezera Ćelije odakle se skoro 40 godina snabdeva Kruševac.

U izgradnju regionalnog vodovoda opštine Ćićevac i Varvarin, Evropska Unija i Srbija uložili su više od 15 miliona evra. Cevovod je završen prošle godine i voda je puštena kako bi se proverio sistem. Registrovane su 22 havarije ali je to sanirano. Cevovod ima upotrebnu dozvolu. Obećali su nam da će vodu pustiti 24. oktobra pa su odložili za 31. decembar pa 10. januar ove godine. Stalno odlažu a nije ih briga što nam deca boluju od crevnih bolesti zbog loše vode. – tvrdi  Zlatan Krkić, predsednik Opštine Ćićevac.

Izgradnja magistralnog cevovoda od jezera Ćelije ka Ćićevcu i Varvarinu započeta je još 1994. godine ali je ostalo još dosta toga da se uradi.

Da bi magistralni cevovod od glavnog priključka u Lipovcu, do rezervoara u Ćićevcu i Stalaću bio uključen u vodovodni sistem neophodno je da novoizgrađeni rezervoar u Lipovcu bude u funkciji. Ovaj rezervoar je građevinski završen ali je potrebno završiti radove na daljinskom nadzoru i upravljanju koji su u toku. Samo puštanje rezervoara je složen proces, posebno za distribuciju Kruševca, i može da dođe do problema ukoliko se ne uspostavi ravnoteža pritiska i protoka. – objašnjavaju u JKP „Vodovod“.

Ćićevčani šetali za zdravu pijaću vodu FOTO: S. Milenković
Ćićevčani šetali za zdravu pijaću vodu FOTO: S. Milenković

U ovom preduzeću kažu da je planirano da se rezervoar u Lipovcu pusti u funkciju tokom februara za Grad Kruševac. Kada se uspostavi normalan režim biće puštena i voda ka Ćićevcu i Stalaću u probni rad.

U Ćićevcu smatraju da iza odluke da ne dobiju pijaću vodu sa Ćelija stoji politika.

U Kruševcu prošle godine, zbog zamućenja, tri dana nisu imali vodu i to je bila revolucija! Ćićevčani 23 godine nose balone za vodu. Stvar je u tome da neki političari u Kruševcu žele u kampanji da preseku vrpcu za nešto čemu nisu doprineli. – smatra Zlatan Krkić.

Dok su Ćićevčani šetali od autobuske stanice do zgrade Doma kulture ispred prostorija SNS u Ćićevcu okupilo se desetak članova ove stranke koja je u lokalu opozicija. Na asfaltu je bila ispisana poruka ćićevačkih naprednjaka predsedniku opštine – „Zlatane odlazi!“

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content