ЦИНК ПРЕДСТАВИО РЕЗУЛТАТЕ ПРОЈЕКТА: Посланици незаинтересовани за проблеме грађана!

Пројекат „Народни посланици и грађани Расинског округа заједно за боља радна права“, показао је да су грађани заинтересовани да посланици пренесу њихове ставове у Скупштини Србије али да посланицима социјалне теме нису превише интересантне.

Ово је закључак након реализације пројекта који је спровео Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК, уз помоћ организације ЦРТА и финансијску подршку Европске уније, а у оквиру програма Отворени парламент.

Центар за истраживачко новинарство Крушевац представио је резултате пројекта “Народни посланици и грађани Расинског округа заједно за боља радна права” ФОТО: ЦИНК

У првом делу пројекта желели смо да чујемо мишљење грађана и да им понудимо могућност да посланицима поставе питања која се односе на рад и радно право што сматрамо јако важном темом. Одзив је био добар а сва питања смо груписали у неколико целина и доставили их посланицима и посланицама из Расинског округа. Такође смо у свих шест општина Расинског округа спровели уличне акције са поделом флајера како би грађане информисали на који начин могу да комуницирају посланике и посланице“, изјавио је на конференцији за новинаре Славиша Миленковић, координатор пројекта.

Портал КрушевацПрес објавио је и серијал текстова о радним правима грађана од којих су неки били посебно интересантни читаоцима. То се, пре свега, односи на текстове о иницијативи за промену дела Закона о раду који се односи на услове за одлазак у пензију као и на Закон о државним службеницима и намештеницима.

У другом делу пројекта организовали смо два скупа. Први је била дебата бивших и актуелних посланика а други Грађанска скупштина. У дебати су учествовала четворица бивших посланика који су се сложили да посланици много више пажње посвећују страначкој политици него ставовима и интересима грађана. Такође су се сложили да су социјалне теме у другом плану код странака и посланика. Грађанска скупштина је окупила, углавном, представнике разних синдиката и невладиних организација који су изнели своје проблеме и ставове. Нажалост, посланици из нашег округа, иако су позвани и обећали да ће присуствовати нису се појавили на скупу. То је потврда њихове неспремности да чују мишљење грађана. Неке друге теме су им приоритетније што доста говори и о посланицима али и о структури политичког система у Србији“, додаје Миленковић.

Миленковић је казао да ће ЦИНК и даље наставити да ради на повезивању грађана и посланика и посланица како би се аутентични глас грађана чуо и у Скупштине Србије.

Подсећамо да је у Скупштини Србије у актуелном сазиву шесторо посланика и посланица из Расинског округа, по троје из владајуће коалиције – Невена Ђурић, Зоран Томић и Марија Тодоровић,  и опозиције – Марија Лукић, Мирослав Алексић и Срђан Миливојевић.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content