CRTA: Tri hiljade posmatrača Crte pratiće izborni dan

Tri hiljade Crtinih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće izborni dan, odnosno kvalitet procesa glasanja na parlamentarnim i beogradskim izborima 17. decembra.

Crta će o danu glasanja izveštavati na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (500 biračkih mesta).
Slučajni i reprezentativni uzorak biračkih mesta odražava strukturu svih birаčkih mesta, njihovu veličinu, raspoređenost, regionalne i političke specifičnosti, čime se obezbeđuje da informacije dobijene sa tih biračkih mesta budu reprezentativne za Beograd, odnosno za celu Srbiju (bez biračkih mesta na kojima će glasati biračiž sa Kosova i Metohije).

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima. Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih mesta širom Srbije.
Crta će tokom izbornog dana javnost obaveštavati o tome kako protiče proces glasanje, poštovanju procedura i izlaznosti.

Pošto se 17. decembra održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dugo kao i na izborima 2022. godina, a znatno duže nego 2020. godine kada su održavani samo parlamentarni izbori.

Kako bi se obezbedila potpuna pouzdanost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content