Dobra ideja sa velikim zakašnjenjem

0

U kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori, na inicijativu Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Regionalne privredne komore Kruševac i privrednih subjekata iz metalskog sektora, održana je Osnivačka skupština Metalskog klastera centralne Srbije.

Osnovan Metalski klaster centralne Srbije
Osnovan Metalski klaster centralne Srbije

Klaster će imati ulogu zastupanja i predstavljanja zajedničkih interesa članica, privrednog povezivanja, jačanja konkurentnosti i pozicioniranja na domaćem i stranom tržištu, stimulisanja razmene znanja, ideja i informacija, promovisanja preduzetništva i razvoja inovativnosti. Novoformirano poslovno udruženje će svoje sedište imati u Kruševcu, u zgradi nekadašnjeg GP “Jastrebac”.

Ideja je svakako dobra ali kasni dosta godina a može se reći i decenija. U vreme kada je u Rasinskom okrugu industrija bila izuzetno razvijena, ovakvog udruženja nije bilo. Sa druge strane, po definiciji i samoj suštini klastera, ovakvo udruživanje je najčešće potrebno malim firmama kako bi na tržištu bile konkurentne velikima. Osnivanje ovakve organizacije najbolje govori o stanju privrede u Rasinskom okrugu. Nekada je svaka od kruševačkih firmi iz metalskog kompleksa mogla sama da ugovori, odradi i isporuči sve ono što danas čitav klaster teško da može i da pomisli.

Od kukanja nad slavnom prošlošću nema koristi. Realnost u kojoj živimo nas vodi do rešenja kakva su prisutna. Ideja o formiranju klastera je dobra, ali je tajming promašen.

Formiran je klaster metalaca, privredne grane koja u okrugu, praktično, izumire. Opet, niko se ne bavi razvojem poljoprivrede, grane industrije koja u Rasinskom okrugu, a i u Srbiji, jedina donosi ozbiljne i stabilne prihode. Verovatno je to ispod časti onima koji brinu o privrednom razvoju okruga. Možda je klaster iz neke od oblasti poljoprivredne proizvodnje bio bolja ideja?

Neka ovaj tekst bude predlog i podsetnik za neku buduću priliku onima koji se time bave.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content