Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

1

“Dr Nušić”, predstava Kruševačkog pozorišta koja je značajna po mnogo čemu. Najviše po tome što je bila jedan od izuzetnih uzleta duha provincijalnog pozorišta, vrlo visokih dometa, mnogostruko nagrađivana i neobičnoo kratkog veka! Po mišljenju mnogih ljubitelja pozorišta: vrhunska predstava. Po mišljenju onih koji pozorište, kao i mnoge druge stvari, gledaju kroz prizmu drugačijih vrednosti, predstavu je trebalo skinuti sa repertoara. Što je i učinjeno. I to u trenutku kada je punila sale i sakupljala festivalske nagrade!

Obeležavajući jubilej rođenja Branislava Nušića, Kruševačko pozorište se odlučilo za njegovu komediju koja je manje igrana. Međutim, kao i većina njegovih dela, aktuelna je i danas. Da bi se što kvalitetnije i bolje uradila ovako značajna predstava, spojila su se dva značajna pozorišta. Zajedno su radili vodeće pozorište u Vojvodini, Narodno pozorište Sombor, i vodeće pozorište u centralnoj Srbiji, Kruševačko pozorište. Ono što je u vreme nastanka Nušićevog komada bilo tek naznaka jedne društvene devijacije, jedan beskrupulozni postupak novih bogataša, u medjuvremenu je postalo manir našeg doba. U vreme kada naša zemlja preživljava neuništivu estradizaciju svakog sistema vrednosti i kada evidentna inflacija znanja i obrazovanja uzima svoj danak u našem svakodnevnom i javnom životu, Nušićeva komedija “DR”, svojim komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice, zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom. Taj jezik, uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavlja ne samo zanimljiv pozorišni događaj, već i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena.

Reči kritike

“Dr” je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kome novac primitivaca diktira društveni ukus i modu. Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića: “Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!” Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici, prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom nego ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kome mi živimo, je upravo takvo – vreme bez pozitivnog junaka. U takvom vremenu predstava pokušava da, ne izneveravajući Nušićev humor, ni satirički potencijal komada, progovori o Srbiji ovog vremena, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet.

I danas, dosta godina posle skidanja predstave sa pozorišnog repertoara, ostao je gorak ukus u ustima. O tome možda najbolje govore Kokan Mladenović u intervjuu za Kruševac PRESS i Marko Šelić Marčelo. Kultura protiv nekulture retko ima šansu za poštenu borbu. Takvi sukobi se, najčešće, završavaju onako kako se završio i ovaj. Ipak, ostaje lični integritet pojedinca i pošteno urađen posao.

Podela

Plakat za predstavu

Dr Nušić
koprodukcija sa Narodnim pozorištem iz Sombora

Premijera: 25.04.2014.
Pisac: Branislav Nušić
Režija: Kokan Mladenović

Igraju:
Života Cvijović – Saša Torlaković
Mara, njegova žena – Biljana Keskenović
Milorad, njihov sin – Branislav Trifunović
Slavka, njihova kći – Milica Janevski
Ujka Blagoje, brat Marin – Bojan Veljović
Gđa Spasojevićka – Slađana Nestorović Ristić
Gđa Protićka – Viktorija Arsić
Gđa Popovićka – Jovana Đorić
Msje Dragi – Nikola Rakić
Velimir Pavlović – Marko Marković
Dr Rajser – Boba Stojimirović
Sojka – Marija Gašić Gajić
Sojkin muž – Nikola Pantović
Klara – Biljana Nikolić
Nikolić – Dragan Marinković
Marica – Jelena Tomić
Pepika – Teofil Stojković Beguš

Kostimograf: Dragica Laušević
Scenograf: Marija Kalabić
Adaptacija: Kokan Mladenović
Asistent reditelja: Tamara Andjelković
Kompozitor: Irena Popović
Tekstovi songova: Marko Šelić Marchelo
Scenski pokret: Andrea Kulešević

Pogledajte kompletnu predstavu (objavljenu sa dozvolom Kruševačkog pozorišta):

 

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

1 komentar

  1. Dragan kaže

    Dobro je što je predstava snimljena i objavljena na Internetu. Jer, skinuta je sa repertoara na vrhuncu interesovanja za nju. Politika je čudo!

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

four × 3 =

Skip to content