Za 13 godina u Kruševcu izgubljeno 11.000 radnih mesta

0

Više nezaposlenih nego onih koji rade – Samo tri firme u Kruševcu preživele su proces privatizacije. Za 13 godina u stečaj ili likvidaciju otišlo je 26 preduzeća sa više od 11.000 radnika.

Početkom juna započeti su stečajevi u pet preduzeća sa 1.400 zaposlenih. U nekadašnjem gigantu, “14. oktobru”, koji je svojevremeno imao 7.800 radnika, od preostalih 750 samo 35 radnika nije upisalo socijalni program!

– Otišao sam uz socijalni program decembra prošle godine. Godinama sam bio vođa ekipe koja je brinula o energetskom sistemu. To je žila kucavica svake industrije. Kada sam upisao socijalni program a niko nije ni pokušao da me zadrži znao sam da “14. oktobru” nema spasa. – priča varioc Dragan Trifunović.

Nezaposlenost
Nezaposlenost

Stečaj je pokrenut i u “Savremenom domu” koji je nekada upošljavao 958 radnika.

– Izabrala sam odlazak na biro još kada je ponuđen prvi program. Nekada je to bila solidna firma a sada su ostale samo ruševine i korov. Šteta što su pustili da tako lako propadne. – kaže Mirjana Miljković.

Jedan od najupečatljivijih primera propadanja kruševačkih preduzeća je GP “Jastrebac” u kojem je stečaj uveden oktobra 2002. godine i još uvek traje! Za proteklih 13 godina promenjeno je petoro stečajnih upravnika koji su prodavali preostalu imovinu.

– Četvrospratna zgrada u centru Brusa prodata je za 33.000 evra! Kuća kod Ekonomske škole u Kruševcu za 16.000 evra, a kupila je žena koja je radila u “Agrobanci”. Samo na ime izgubljenih sudskih troškova potrošeno je 220.000 evra. Upravna zgrada je prodata za 135 evra po kvadratu, dok su lokali u centru grada prodavani za 5.000 evra po kvadratu. Niko nema predstavu koliko je opljačkano. – nabraja Živomir Radovanović, član Odbora za zaštitu prava 1.200 radnika “Jastrepca”.

Radnici “Jastrepca” dobili su spor protiv države na sudu u Strazburu ali duže od 17 meseci ne mogu da naplate svoja potraživanja.

Kao žrtve tranzicije ostaće zabeležena preduzeća poput “22. jula”, “Cepaka”, “Agroprometa” koja su upošljavala od 250 do 400 ljudi.

Na Evidenciji nezaposlenih u Kruševcu je trenutno 16.114 osoba dok u Sindikatu procenjuju da u gradu radi tek oko 15.000 ljudi.

– U 26 fabrika koje su u stečaju ili su likvidirane radila su 11.053 radnika Taj broj odgovara trećini ukupnog broja zaposlenih pre početka privatizacije. Zato Kruševac sa pravom nazivaju “Dolina stečaja”. Neophodna nam je pomoć politike da spasemo barem preostale firme poput Fabrike mazive, “Trajala”, “Branka Perišića” u kojima je ostalo oko 1.800 ljudi. – smatra Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.

Samo tri preduzeća u Kruševcu su, uz znatno smanjenje broja radnika, preživela privatizaciju. “Merimu” je kupio nemački “Henkel”, “Dušan Petronijević” austrijski “Duropak”, a “Rubin” biznismen Predrag Ranković- Peconi.

S.M.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content