Država rasprodaje imovinu preduzeća u stečaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnik započela je prodaju imovine kruševačkih preduzeća u stečaju, ali za sada nema zainteresovanih kupaca.

Prvi pokušaj prodaje “14. oktobra” kao celine, prošlog meseca, proglašen je neuspelim, jer nije bilo interesenata. Drugi oglas će biti objavljen 13. maja, a imovina fabrike će ponovo biti ponuđena na prodaju kao Celina. Novi rok za dostavljanje ponuda biće 13. jun, a procenjena vrednost imovine je 4,6 milijarde dinara.

Nemamo nikakve informacije o prodaji imovine. Sa cenom od 38 miliona evra teško da će se pojaviti kupac. Skeptičan sam premu svemu tome, kao i prema najava da će doći kupac iz inostranstva. Radnici su i onako tek u trećem redu poverilaca. Duguju nam 26 plata koje ćemo teško naplatiti. – kaže Miroljub Anđelković, bivši radnik IMK “14. oktobar”.

Zgrada GP Jastrebac kod Kosturnice je na prodaju FOTO: S. Milenković
Zgrada GP Jastrebac kod Kosturnice je na prodaju FOTO: S. Milenković

Ponude za kupovinu imovinu Građevinskog preduzeća “Jastrebac” podnose se do 31. maja a procenjena vrednost iznosi skoro 134 miliona dinara. Na prodaju su zemljište u Bivolju, Šancu, Kukljinu, Lazarici, lokal u izgradnji od 30 kvadrata u Trsteniku, deset lokala i dva stana u izgradnji u okviru poslovno stambenog objekta u tom gradu, te sporna prava na lokacijama Trg rasinskih partizana i Centar II u Kruševcu.

Lopovi su uništili najbolje građevinsko preduzeće u ovom delu Srbije. Ne mogu da shvatim da stečaj traje 14 godina, jedinu korist imaju stečajni upravnici i niko ništa ne preduzima. Imovinu koaj je preostala kupiće neko po bagatelnoj ceni, a radnicima će i dalje ostati dužni! I od onoga što je već prodato nismo videli neku vajdu. – komentariše prodaju imovine GP “Jastrebac” bivši radnik Dragoljub Blagojević.

Deo bivših radnika “Jastrepca” je krajem 2014. godine dobio spor protiv države Srbije pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, zbog neisplaćanih zarada od 1996. do 2002. godine, ali tvrde da nisu u potpunosti isplaćeni.

Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata, kaže da stečajnim upravnicima odgovora da prodaju imovinu preduzeća, jer od svake prodaje dobijaju četiri odsto.

Prodaja imovine ima smisla ako se proda ono što je nepotrebno, a ostatak se stavi u funkciju pokretanja proizvodnje. Nema smisla prodavati imovinu ako taj novac služi samo za namirivanje starih obaveza. Neke cene su nerealne. Ko će platiti skoro 40 miliona evra za “14. oktobar”? – kaže Mihajlović.

Početkom juna na prodaju će biti ponuđena i imovina konfekcije “Zvezda“ po ceni od 2,318 miliona dinara. Ovo preduzeće je više od godinu dana u stečaju, a nekada je imala 50 maloprodajnih objekata širom bivše Jugoslavije i robnu kuću od 3.500 kvadrata u centru Kruševca.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content